Anàlisi
Política Parlament 18/10/2022

De Thatcher a Bauzá: el PP balear oblida el centre i mira a la dreta

Els populars evoquen l'expremier britànica, mare del neoliberalisme que pot fer caure Liz Truss, i posen un nou argument damunt la taula: des que governa el Pacte –després de la darrera legislatura liderada pel PP–, es viu pitjor

3 min
Els diputats del PP en una sessió de control d'aquesta legislatura

PalmaLa sessió de control al Govern d'aquest dimarts destacava per la cordialitat i l'absència de polèmica, a diferència de moltes altres. La polèmica ja es trobava fora, per la protesta dels docents contra l'aplicació de la LOMLOE, on s'han pogut veure algunes camisetes verdes de la manifestació contra el Tractament Integral de Llengües (TIL) de José Ramón Bauzá. Només en el cara a cara entre el conseller de Turisme, Treball i Model Econòmic, Iago Negueruela, i la diputada del PP Salomé Cabrera, sobre l'existència de pobresa en la classe treballadora, o entre la consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez, i el diputat popular Sebastià Sagreras, pel règim fiscal, s'ha elevat el to.

Així i tot, en la darrera pregunta de control, la portaveu adjunta del PP, Núria Riera, ha sorprès tota la Cambra citant l'ex-primera ministra del Regne Unit, Margaret Thatcher. "El socialisme fracassa quan s'acaben els doblers", ha retret Riera a Negueruela, en una intervenció que tractava els preus de la senalla de la compra. Thatcher, juntament amb l'expresident dels Estats Units Ronald Reagan, foren els màxims exponents d'un neoliberalisme als anys 80 que avui està a punt de fer caure el lideratge de Liz Truss al capdavant del govern britànic, després de poc més d'un mes en el poder. "No era el millor dia per citar-la, la veritat", destacava un diputat del Pacte.

Riera ha deixat la pilota botant a Negueruela. "Estan fora de la realitat. Menciona Thatcher quan la primera ministra demana perdó per les polítiques de Thatcher", ha replicat el conseller. Truss va haver d'oferir el cap del seu ministre d'Economia després d'un pla fiscal, de rebaixes generalitzades d'impostos, que va fer estavellar la confiança dels mercats en l'economia britànica. "És el mateix que deia Antoni Costa –el portaveu del PP–, abaixar impostos als rics per dir que no és sostenible pagar les pensions. Volen desmantellar l'estat del benestar", ha subratllat Negueruela.

Des del PP sostenien que alguns consellers del Govern s'havien mostrat més agressius "perquè estan nerviosos". Retreuen l'intent de tapar una situació de l'habitatge en la qual hi ha moltes dificultats per adquirir-ne un, o un factor d'insularitat que encara no s'ha distribuït, tot i que la normativa del Règim Especial de les Balears (REB) especifica que s'hauria d'haver fet en els quatre primers mesos de l'any.

El PP ha fet palès com accentua el moviment cap a la dreta. Potser dona per segura l'absorció de Ciutadans i vol combatre el votant de Vox per no dependre de l'extrema dreta en cas que guanyi les eleccions. Així com el PSIB no és el PSOE de Castella-la Manxa, el PP balear no és el de Castella i Lleó. Té un caràcter més regionalista i amb una certa sensibilitat pel català: va aprovar la Llei de Normalització Lingüística i el Decret de mínims. Llevat de l'etapa de Bauzá, els populars illencs no s'han posicionat en l'espai de l'extrema dreta en alguns àmbits.

Viure millor amb Bauzá, sense dir-ho

Ja fa unes setmanes, concretament des del Debat de Política General, que el PP ha inclòs un afegitó al seu argumentari per fer oposició al Govern. "Des que governen –des del 2015–, es viu pitjor", expliciten. Per tant, des del PP creuen que les Balears vivien millor en l'època de Bauzá al capdavant de l'Executiu. Cal recordar que l'expresident de les Illes, avui eurodiputat per Ciutadans, venia del sector més extremista del partit i va aconseguir la majoria absoluta en el context de les conseqüències de la crisi del 2008. Bauzá va renegar del votant regionalista que sí que va combatre Biel Company, i avui Marga Prohens juga a les dues bandes, encara que l'acostament a la dreta i l'allunyament del centre s'ha accentuat pocs mesos abans de les eleccions.

stats