Parlament
Política Parlament 07/11/2023

Ribas (Vox) sobre la lliure elecció de llengua: "Hem aconseguit més que molta gent en 25 anys de lluita"

MÉS per Mallorca adverteix que anirà als tribunals si Vera incompleix el Decret de mínims

ARA Balears
2 min
La portaveu de Vox, Idoia Ribas, aquest dimarts en el ple del Parlament.

Palma"Vox ha aconseguit més en 100 dies que molta gent que lluita per aquests drets des de fa més de 25 anys". Així s'ha expressat aquest matí la portaveu de Vox, Idoia Ribas, per defensar l'acord signat amb el PP sobre la lliure elecció de llengua a l'educació. "És la primera vegada que un conseller posa damunt la taula un pla que permet la llibertat d'elecció dels pares", ha dit la portaveu, presumint.

La líder de la formació d'extrema dreta al Parlament ha argumentat que el seu partit "no rebaixa les expectatives" d'aconseguir la lliure elecció de llengua a l'ensenyament a Balears, i ha apuntat que l'acord amb el PP s'ha aconseguit "en només tres mesos de legislatura". Ho ha dit després que les entitats que defensen una major presència del castellà a les aules PLIS i Societat Civil Balear (SCB) hagin criticat que l'acord amb els populars, que han advertit que s'aplicarà "allà on sigui possible" i deixa la darrera paraula en mans dels centres, "està abocat al fracàs" i "blanquejarà la immersió en català".

Per la seva banda, la portaveu adjunta del PP, Marga Duran, ha insistit que l'acord és entre partits, malgrat que l'anunciàs el conseller d'Educació, Antoni Vera, i ho fes al Consolat, la seu del Govern balear. Malgrat que Vox havia exigit a Vera un calendari i una proposta concreta per aplicar la lliure elecció de llengua a les escoles, Duran ha assegurat que el conseller va assistir a les reunions amb l'extrema dreta "sense cap paper", ha negat que lliuràs cap documentació als d'Idoia Ribas, i ha assegurat que "no hi ha més document que l'acord parlamentari" signat pels conservadors i Vox.

MÉS avisa que acudirà als tribunals

Des de MÉS per Mallorca, el portaveu Lluís Apesteguia ha advertit que acudirà als tribunals per impugnar l'aplicació de la lliure elecció de llengua a les escoles si es duu a terme sense modificar el Decret de mínims, com ha defensat el Govern. Així, ha dit l'ecosobiranista, el conseller haurà de passar "la vergonya" d'haver de "derogar el Decret de mínims i aprovar un decret de segregació", ja que, al seu entendre, les mesures que vol desenvolupar l'acord contradiuen aquesta normativa, que estableix que es facin un 50% de les classes en català. Concretament, el diputat ha citat els articles 17.c. i 18.a. com a punts en què entra en conflicte, ja que l'acord entre PP i Vox preveu que es facin assignatures científiques i socials en la llengua que triïn els pares. Segons aquests articles, el decret estableix que Coneixement del Medi s'ha d'impartir en català a Primària. A més, també estableix que el català sigui la llengua vehicular a les àrees de Ciències Socials, Geografia i Història i Ciències de la Naturalesa a Secundària.

stats