Parlament
Política Parlament 31/10/2023

El PP i Vox es desmarquen d'un manifest a favor de la memòria democràtica al Parlament

L'esquerra ha fet una lectura del text, que defensa la Llei de memòria de les Illes

ARA Balears
2 min
Sessió d'investidura de la persona candidata a presidenta de les Illes Balears 04/07/2023

PalmaL'entrada del Parlament estava aquest dimarts dematí plena de consellers del Govern i diputats del PP i Vox. Tots dos partits han optat per mantenir-se al marge del manifest impulsat per l'esquerra en favor de la memòria democràtica que s'ha llegit a la porta de l'hemicicle. Fins que no han acabat, no han entrat a la sessió plenària, que ha començat amb uns minuts de retard. El text, signat pel PSIB, MÉS per Mallorca, Més per Menorca i Podem, recordava les víctimes del cop d'estat, la guerra i la dictadura franquista, i també defensava la Llei de memòria democràtica que el PP i Vox volen derogar.

El manifest, que han llegit diputats de les diferents formacions, destaca que "la transformació de les institucions, la societat civil i el recorregut de quatre dècades desde l'aprovació de l'Estatut d'Autonomia a Balears ens permet abordar la relació amb la història de la nostra democràcia desde la convicció que conèixer-la és la millor garantia per no repetir els errors del passat i, per tant, per assegurar el futur sobre els pilars de la pau, la llibertat i la convivència".

També demana que es reconeguin institucionalment les persones i col·lectius que han contribuït a l'arribada de la democràcia, i especialment els represaliats. La reparació és, assevera l'escrit, "un deure inexcusable a l'acció política i un signe de qualitat de la democràcia". En aquest sentit, insta a mantenir l'acte de memòria que se celebrava el 29 d'octubre en virtud de la llei de memòria democràtica, que enguany no s'ha fet.

En l'acord signat entre el PP i Vox per investir Marga Prohens, els dos partits es varen comprometre a derogar la Llei de memòria i reconeixement democràtics de les Illes Balears, ja que consideren que afavoria la "manipulació històrica i l'ús partidista de les víctimes i del drama de l'enfrontament civil". La llei es va aprovar fa cinc anys al Parlament amb l'objectiu d'establir polítiques públiques per garantir la reparació de les víctimes de la repressió durant la guerra i la dictadura, vetllar pel coneixement i la difusió de la història de les Illes Balears, reconèixer la tasca de les entitats memorialistes i rebutjar qualsevol manifestació que suposi un reconeixement del franquisme.

stats