Parlament
Política Parlament 09/10/2023

El PP eliminarà l'oficina anticorrupció i donarà caràcter reservat a les declaracions de béns dels càrrecs públics

Els conservadors volen crear un registre que dependrà del Parlament

3 min
Marga Prohens el passat dimarts durant el ple d'investudra

PalmaEl PP ha registrat aquest dilluns una proposició de llei per tancar l'Oficina Anticorrupció de les Illes Balears en el termini de tres mesos i destituir-ne el director tan bon punt s'aprovi la normativa. La formació ha presentat la derogació exprés al Parlament, en què també estableix un nou articulat pel que fa a les declaracions de béns dels consellers i càrrecs públics de l'Administració. Fins ara, es publicaven automàticament i qualsevol ciutadà hi podia accedir a través de la pàgina de l'Oficina. Però, ara, el nou articulat estableix la creació d'un nou registre, dependent del Parlament, en què aquesta informació tindrà caràcter reservat. 

Segons exposa l'escrit, només hi podran accedir el Parlament, els òrgans judicials i la Sindicatura de Comptes. Tot i això, estableix una disposició que diu que la informació que contenen les declaracions patrimonials es podrà fer pública "en els termes i manera que el Parlament estableixi en desenvolupament d'aquesta llei i la resta de normativa en vigor". El passat 28 de setembre, el PSIB va denunciar a l'organisme la consellera d'Habitatge, Marta Vidal, per incompatibilitats en el càrrec, després que es fes públic que havia administrat dues societats mercantils quan ja havia estat nomenada consellera.

Una altra de les conseqüències de la supressió de l'Oficina és que ja no es podran fer denúncies anònimes, com ha explicat la portaveu del PP, Marga Duran. "Sempre hi hem estat en contra", ha exposat. "És molt fàcil denunciar de manera anònima qualsevol càrrec polític, que es filtri, i després estas fent molt de mal a aquella persona", especialment en casos que, ha assegurat, sovint s'arxiven. D'aquesta manera, ha defensat que les denúncies es vehiculin a través de la Fiscalia o la Sindicatura de Comptes directament.

El PP ha registrat l'escrit després que aquest dissabte el Diario de Mallorca hagi fet públic que el director d'Emergències i regidor d'Urbanisme de Campos, Sebastià Sureda, està investigat per presumpta prevaricació urbanística, un fet que ha alertat l'oposició. "El PP ha dit que estava en contra de l'Oficina Anticorrupció des del primer moment", ha dit Duran, que ha argumentat que genera una "duplicitat de funcions", té un "cost desorbitat" (el pressupost és d'1,4 milions d'euros) i el seu director té un sou molt alt, de 95.000 euros anuals. A més, ha assegurat que l'organisme es va crear "com una màquina de difamació" contra el PP: "És un òrgan totalment desprestigiat, ha estat una màquina de fang, no ha estat un òrgan de transparència ni de prevenció". A partir de l'aprovació de la llei, doncs, els funcionaris que treballen actualment a l'Oficina gràcies a una plaça de lliure designació, o bé per concurs de mèrits, hauran de tornar al seu lloc de treball d'origen o bé ser adscrits a un altre lloc de treball a l'Administració.

Vox dona suport a la supressió de l'oficina

El PP disposa a priori dels vots de l'extrema dreta per tirar endavant la seva iniciativa. El portaveu adjunt de Vox, Francisco José Cardona, ha assegurat que estan d'acord amb la supressió de l'organisme perquè ja hi ha "prou mecanismes de control" dels càrrecs públics.

Per la seva banda, el portaveu del PSIB, Iago Negueruela, ha assegurat que preguntarà a la presidenta del Govern, Marga Prohens, per la qüestió en la sessió de control prevista per a demà, quan s'ha conegut un cas que "afecta directament membres del seu Executiu", i ha advertit que "amagar, suprimir i eliminar mecanismes de control recorda les etapes més fosques del PP". En paral·lel, el portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha declarat que "l'única urgència del PP" per tancar l'Oficina és "tapar un possible cas de corrupció d'un membre del seu govern", en referència a Sureda.

stats