Reaccions Diada de la Llengua
Política Parlament 06/05/2024

El PP defensa la segregació lingüística tot i la protesta: "No hi ha cap passa enrere"

El portaveu Sebastià Sagreras ha assegurat que el Govern no farà cap canvi després de la concentració multitudinària per la defensa del català

2 min
Sebastià Sagreras aquest migdia al Parlament

PalmaEl portaveu del PP al Parlament, Sebastià Sagreras, ha negat que la protesta multitudinària de la Diada per la Llengua canviï o influeixi en les polítiques del govern de Prohens. Malgrat el clam de milers de persones, el PP continua defensant el model de segregació lingüística perquè "no és cap passa enrere".

Segons Sagreras, el seu partit sent "total respecte" per la concentració convocada ahir a Palma per l'OCB i Joves per la Llengua. "Sempre escoltam tothom i no ens trobaran en la segregació lingüística. Les idees que defensa Vox són de Vox", ha assegurat per marcar distàncies amb els seus socis, que consideren "el balear com a denominació de llengua pròpia". Davant d'això, "el PP sempre ha defensat l'Estatut d'Autonomia, que preveu el català com a llengua pròpia i també la promoció de les diferents modalitats".

"Fugim de debats estèrils", ha resolt Sagreras, instal·lat en la repetició d'un argumentari clar enfront de les preguntes incisives dels periodistes. No fa falta un canvi de rumb perquè "no hi ha cap retrocés ni pèrdua de drets". Hi havia necessitat d'un pla pilot? De nou, l'atenció dirigida a Vox. "Era una reivindicació d'un grup parlamentari", ha dit sense esmentar la formació d'extrema dreta. "El PP ha fet una proposta consensuada que hauran de decidir els centres. El Govern no pot donar més autonomia. Fer renou amb això és només voler polemitzar", ha assegurat sobre el pla lingüístic.

Sense moure's de les idees exposades pel partit sobre el tema, Sagreras ha defensat l'eliminació del requisit del català a la sanitat com a "totalment necessària per la manca de professionals". "En Educació, no es perd ni es retalla cap dret", ha afegit, abans de confirmar que el Govern no planeja cap canvi legislatiu en matèria lingüística. El diputat popular s'ha esforçat per ressaltar el perfil "dialogant" de la presidenta del Govern, Marga Prohens, que "té les portes obertes" a la societat civil i ja ha rebut l'OCB i Joves de Mallorca per la Llengua.

L'esquerra demana al Govern que escolti la protesta

Per part seva, l'esquerra ha demanat canvis al Govern. El portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha instat l'Executiu, a més dels consells insulars i els ajuntaments, a "escoltar" la ciutadania que diumenge es va manifestar i va dir "basta" als "atacs" a la llengua. A parer seu, el Govern de Marga Prohens "no està centrat a resoldre els problemes de la ciutadania", sinó a "mantenir l'estabilitat del seu pacte amb Vox". En paral·lel, ha criticat que aquesta setmana al Parlament Vox torni a plantejar una pregunta que "pretén el secessionisme lingüístic", i ha lamentat que la Casa Reial "doni carta de naturalesa a aquests discursos que cerquen debilitar el català".

El portaveu adjunt del grup parlamentari del PSIB, Marc Pons, ha demanat al Govern un "canvi de rumb" davant de tres "tocs d'atenció" que, segons els socialistes, ha fet la ciutadania al Govern, amb referència a la llengua, però també a l'habitatge i al turisme durant el Dia internacional del treballador. Pons ha criticat que el pacte del PP i Vox digui que "Prohens serà presidenta a canvi d'arraconar la llengua i menysprear la cultura".

stats