Parlament
Política  /  Parlament 26/09/2023

El Parlament dona llum verda al decret que elimina el requisit del català a la Sanitat

El PP, Vox i Sa Unió voten en contra de tramitar la norma com a projecte de llei

ARA Balears
2 min
La votació del decret que elimina el requisit de català a l'àmbit sanitari

PalmaEl Parlament ha validat aquest dimarts el decret de mesures urgents a l'àmbit sanitari i educatiu que, entre altres coses, suprimeix el requisit de coneixement de català per als treballadors sanitaris. La norma ha tirat endavant amb els vots del PP, Vox i el diputat de Sa Unió, i l'oposició del PSIB, MÉS per Mallorca, Més per Menorca i Unides Podem en contra. De la mateixa manera, la dreta també ha votat en contra de tramitar la norma com a projecte de llei.

La consellera de Salut, Manuela García, ha defensat la mesura, que comprèn mesures per captar i fidelitzar els professionals sanitaris. Els metges que acceptin cobrir places en zones de difícil cobertura podrien cobrar un complement d'entre 4.800 i 20.000 euros anuals. En paral·lel, la norma també inclou la gratuïtat del primer cicle d'Educació Infantil, de 0 a 3 anys en centres públics i de la xarxa complementària. Segons els càlculs del Govern, la mesura pot afectar més d'11.000 alumnes i 194 centres. Encara que ha estat Garcia qui ha defensat el text, també signa el decret el conseller d'Educació, Antoni Vera.

El decret es va aprovar a finals d'agost, i la majoria parlamentària de la dreta de l'hemicicle l'ha convalidat, de manera que continuarà en vigor. La responsable de Salut ha dit que l'aprovació del decret era una "responsabilitat del Govern", i ha defensat l'eliminació del requisit de català per l'escassetat "alarmant" de professionals en diverses zones de les Illes. La portaveu adjunta del PP, Marga Durán, ha defensat les mesures per alimentar la gratuïtat de les escoletes i ha cridat l'oposició a "replantejar-se el seu vot en contra": "La societat no ho entendria". A més, ha acusat el Govern del Pacte d'haver introduït excepcions al requisit de català "per la porta de darrere": "El seu vot en contra és una mostra de cinisme descomunal".

Vox: "L'època de les imposicions lingüístiques s'ha acabat"

La diputada de Vox María José Verdú ha defensat el decret i ha etzibat a l'oposició: "L'època de les imposicions lingüístiques ha acabat, arriba l'època de la llibertat". En referència al requisit lingüístic a l'àmbit sanitari, ha carregat contra el que considera la "imposició" d'una "llengua regional".

D'altra banda, la diputada del PSIB Amanda Fernández ha advertit que l'eliminació del requisit és el "preludi" de més mesures contra la llengua previstes a l'acord del PP i Vox, i ha argumentat que devaluarà l'atenció mèdica que reben els ciutadans. En el mateix sentit, la representant del PSIB ha acusat el Govern d'amagar la supressió del requisit en un decret més ampli i ha reclamat al Govern que presenti dos decrets diferents per poder votar a favor de la gratuïtat de les escoletes. A aquesta crítica també s'hi ha sumat la diputada de MÉS per Mallorca, Maria Ramon, que ha lamentat que el català "torni a ser el cap de turc" de la falta de professionals sanitaris. "Fien a l'eliminació del requisit la solució als problemes de la sanitat pública", ha remarcat des de Més per Menorca Josep Castells.

stats