Crisi de Vox a les Illes Balears
Política Parlament 29/01/2024

El Parlament balear es queda sense president

Vox ha de proposar un nou candidat i haurà d'anar a votació al ple

A.M.
2 min
El Parlament de les Illes. / ARA BALEARS

PalmaEl Parlament es quedarà formalment sense president en els propers dies. Vox ha decidit expulsar Gabriel Le Senne del grup parlamentari i, amb aquest moviment, la Cambra resta automàticament sense líder. Així ho estableixen dos articles del reglament: el 39, que determina que els membres de la mesa cessin en el seu càrrec quan deixen de formar part del seu grup parlamentari, i l'article 25.8, que especifica la pèrdua de drets en els diferents òrgans quan aquests passin a ser no adscrits. Per tant, una vegada registrat l'escrit de Vox sol·licitant l'expulsió del seu diputat, la mesa s'ha de reunir per apartar el seu propi president.

Segons fonts parlamentàries, per al proper dimecres hi ha convocada una reunió rutinària de l'òrgan, però podrien avançar la trobada per ratificar la decisió del grup parlamentari. Per tant, la pèrdua del càrrec per part de Le Senne és qüestió de dies. A continuació, s'haurà de convocar un ple per escollir el nou president. Com estableix el reglament de la Cambra, els diferents grups poden presentar el seu candidat. La portaveu de Vox, Idoia Ribas, que ha anunciat l'expulsió de Le Senne aquest matí, no ha concretat quina serà la seva proposta. Fonts del PP, el partit que ha de donar suport al nou nomenament, apunten que estan a l'espera de conèixer per quin perfil aposta la formació.

Les vacants que es produeixen a la mesa es cobreixen a través de l'article 38, per elecció del ple del Parlament. Però en aquest cas, és el grup parlamentari al qual pertany la persona que hagi cessat com a membre de la mesa –per tant, Vox–, el que té la responsabilitat de proposar un candidat alternatiu. Si no n'hi ha cap, els altres grups poden posar noms damunt la taula, i se sotmetran a la votació a l'hemicicle.

stats