Política Parlament 08/11/2022

El Pacte tomba les esmenes a la totalitat de l'oposició a la llei per protegir espais naturals

El Pi, el PP, Ciutadans i Vox han centrat les seves crítiques en la modificació de la LECO, impulsada per Medi Ambient, en "la inseguretat jurídica" que genera

2 min
El Pacte tomba les esmenes a la totalitat a la LECO de l'oposició

PalmaEls partits que donen suport al Pacte –PSIB, Unides Podem, MÉS per Mallorca, Més per Menorca i la coalició formenterenca d'esquerres– han tombat aquest dimarts les quatre esmenes a la totalitat, presentades per quasi tota l'oposició, contra la modificació de la Llei per a la conservació dels espais de rellevància ambiental (LECO). Aquesta normativa, aprovada pel PP el 2005, pretén protegir i crear els espais naturals de les Balears.

El Pi, el PP, Ciutadans i Vox han centrat les seves crítiques en el fet que la modificació impulsada per la Conselleria de Medi Ambient "crea inseguretat jurídica", i "envaeix competències dels ajuntaments i consells insulars". Fins i tot, el portaveu parlamentari regionalista, Josep Melià, ha titllat de "perversió" les intencions de MÉS en aquesta llei, ja que traspassa les qüestions mediambientals i "centra les seves esmenes en l'urbanisme".

"Ens preocupa que sota el pretext del medi ambient es doni poder absolut al conseller i es creï un creixement exponencial de la inseguretat jurídica", ha incidit el diputat del PP, Javier Bonet. "Es vulnera el principi de la legalitat, ja que el conseller pot declarar una zona protegida sense el respectiu Pla d'Ordenació de Recursos Naturals (PORN)", ha afegit. Des de Ciutadans, el diputat Jesús Méndez ha criticat que la modificació "és innecessària". "Consagra l'arbitrarietat com la manera d'actuar de l'Executiu", ha afirmat.

El conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, ha defensat que la modificació LECO vol adaptar la legislació autonòmica a l'estatal i a les directives europees. "La protecció cautelar i la preventiva que al·leguen que crea inseguretat jurídica són mesures previstes en la normativa estatal", ha replicat. A més, ha negat que hi hagi una invasió competencial d'altres administracions per part del Govern, argumentant que la legislació "mediambiental pot passar per damunt la urbanística".

Els partits de l'esquerra han recriminat a Vox que la seva defensa de l'esmena a la totalitat s'hagi centrat en el fet que la creació i protecció d'espais naturals afecti el sector de la construcció. "Ens carregarem el sector de la construcció i l'immobiliari, que és el segon sector de les Illes després del turisme", ha subratllat el diputat de l'extrema dreta Sergio Rodríguez. "Que un sector doni feina no és motiu per fer una regulació que pot llevar feina a aquest sector", ha contestat el portaveu de Més per Menorca, Josep Castells.

stats