Ple del Parlament
Política Parlament 19/09/2023

Le Senne aparca el discurs ultraconservador com a president del Parlament

El líder de la Cambra crida a l'ordre els consellers del PP i denega dues demandes de Vox a l'inici del curs polític

3 min
El president del Parlament, Gabriele Le Senne

PalmaLa cessió de la presidència del Parlament a Vox va ser especialment dolorosa per al PP. A la pèrdua del lideratge de la institució, s'hi varen afegir les polèmiques declaracions del nou president de la Cambra, Gabriele Le Senne, que varen saltar immediatament a la palestra. L'autor del llibre Dios nos hizo libres. Apología del cristianismo y el liberalismo, representant l'ala ultraconservadora de Vox, havia negat la violència masclista i el canvi climàtic i carregat contra el col·lectiu LGTBI, també contra els migrants i l'ús del català. Però des que va prendre possessió del càrrec, Le Senne ha canviat el seu registre. El reglament li imposa neutralitat en l'exercici de la presidència, i en els primers plens del nou curs polític ha cercat remarcar el seu perfil institucional. El darrer exemple ha estat aquest matí, quan ha iniciat la sessió de control fent una crida a l'ordre als consellers del Govern després que la setmana passada la titular d'Habitatge, Marta Vidal, amenaçàs de querellar-se amb un diputat del PSIB. Recordant la "inviolabilitat dels diputats", Le Senne ha instat a "mantenir el decòrum a la cambra".

En la seva darrera columna d'opinió a Mallorcadiario.compublicada dos dies després de la seva investidura, va posar damunt la taula aquesta voluntat. En aquesta tribuna, informava els seus lectors que, "per la necessitat de ser neutral" com a president de la Cambra, no podia continuar comentant l'actualitat. "He de mantenir-me'n al marge mentre intent que l'activitat parlamentària discorri civilitzada i fructífera", va concloure. Le Senne ha evitat fer declaracions sobre la crida a l'ordre que ha fet aquest dimarts a l'hemicicle, més enllà de reclamar "evitar acusacions o recriminacions" durant els plens. La decisió ha estat aplaudida pel PSIB, encara que Le Senne no ha atès una petició del portaveu socialista, Iago Negueruela, de cridar l'atenció a Vidal quan, al final de la sessió, ha defensat la seva conducta argumentant que els diputats no poden fer un "ús fraudulent" de la immunitat parlamentària.

Fonts del gabinet del president del Parlament expliquen que Le Senne ha consultat les passes a seguir amb el departament jurídic de la Cambra. En paral·lel, fonts de la Mesa apunten que la relació amb Le Senne en aquest òrgan, que regeix el funcionament intern del Parlament, és a hores d'ara bona i fluïda.

Segons el reglament del Parlament, el president ha de dirigir i mantenir l'ordre dels debats parlamentaris. També li correspon complir i fer complir la normativa, interpretar-la en cas de dubte i "suplir-lo en els d'omissió". Quan aquest dimarts ha optat per atendre la petició del PSIB, MÉS per Mallorca, Més per Menorca i Podem i cridar a l'ordre a l'hemicicle. Le Senne ho ha fet en contra de l'opinió de Vidal i també de la posició del Govern, que no només no s'ha desdit de l'actitud dels seus consellers sinó que l'ha defensada. "No ho lament", deia divendres passat el portaveu de l'Executiu, Antoni Costa. Fonts de l'equip del líder del Parlament expliquen a l'ARA Balears que Le Senne s'ha trobat amb Vidal poc abans de donar inici al ple: "És un gest d'educació, està obert a parlar amb tots els membres de la Cambra".

Rebutja dues peticions de Vox

A banda d'aquesta actuació, el líder de la Cambra també ha rebutjat una petició de Vox. El diputat d'extrema dreta Agustín Buades ha sol·licitat que es retiràs una declaració de la portaveu d'Unides Podem, Cristina Gómez, que ha dit que Vox té afinitat amb la secta mexicana El Yunque. Le Senne ha denegat aquesta demanda, decisió que tant Gómez com alguns diputats del PSIB han aplaudit, segons ha informat Europa Press.

A més a més, la setmana passada Le Senne també va donar la raó al PSIB davant del grup de Vox: ambdós partits havien reservat un espai per llegir un manifest a la mateixa hora, però el president va donar prioritat als socialistes perquè ho havien sol·licitat primer. Fonts de Vox asseguren que Le Senne pren les decisions "en solitari" sense interactuar amb el grup parlamentari d'extrema dreta, i que el partit respectarà el seu rol "neutral" al capdavant de l'hemicicle. Després de l'impacte mediàtic que varen tenir les seves declaracions amb motiu del seu nomenament, Le Senne opta, per ara, per mantenir un perfil baix a la Cambra.

stats