Economia
Política Parlament 28/09/2022

Els impostos marcaran el darrer debat de política general de la legislatura

En plena ofensiva fiscal del PP, i després de l'anunci de Ximo Puig de rebaixar l'IRPF a les rendes menors de 60.000 euros, els partits intentaran marcar perfil en l'àmbit tributari

3 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol

PalmaEls impostos han centrat aquests dies el debat polític. Andalusia va anunciar l'eliminació de l'impost de patrimoni; Galícia, una rebaixa del 50%; la Regió de Múrcia –les tres comunitats, governades pel PP–, una deflactació de l'IRPF, i aquest dimarts el president del País Valencià, Ximo Puig, trencava la unitat socialista en aquest àmbit amb la rebaixa de l'IRPF per a les rendes menors de 60.000 euros, però amb una major afectació en les rendes més baixes a diferència d'altres comunitats com la Comunitat de Madrid.

El PP ha començat així una ofensiva fiscal amb vista a les eleccions autonòmiques de maig i les generals de desembre de 2023. A les Balears, el passat juliol els populars van presentar una reforma fiscal amb una baixada generalitzada d'impostos, rebutjada pels partits del Pacte. El PSIB es mostra més partidari de rebaixes selectives, com va fer en el pla de xoc autonòmic per afrontar les conseqüències econòmiques de la guerra d'Ucraïna.

La portaveu parlamentària del PSIB, Pilar Costa, ha explicat aquest dimecres després de la junta de portaveus que "les principals autoritats econòmiques d'Europa desaconsellen la baixada generalitzada d'impostos". Aquest mateix dimarts l'economista en cap del Banc Central Europeu, Philip Lane, demanava un augment de la pressió fiscal damunt els rics per "finançar els programes assistencials als més vulnerables".

Respecte de la posició de Puig, Costa ha defensat que "no ha fet una davallada generalitzada", i que el PSIB "continuarà amb la coherència d'una fiscalitat progressiva". De les declaracions dels distints partits s'anticipa que la qüestió dels impostos protagonitzarà el darrer debat de política general de la legislatura, que es durà a terme entre el 4 –amb el discurs de la presidenta del Govern, Francina Armengol– i el 5 d'octubre –amb les rèpliques del partit i la contrarèplica d'Armengol. "Mai abaixaria els impostos als rics a càrrec dels treballadors", ha anticipat Armengol aquest dimecres en un acte a Calvià.

Des de MÉS per Mallorca, l'anunci de Puig és un tema que s'ha de debatre dins l'executiva. El portaveu parlamentari, Josep Ferrà, ja ha apuntat que els ecosobiranistes s'inclinen per bonificacions o exempcions en contraposició a les rebaixes fiscals. A banda d'això, la formació plantejarà en el debat de política general altres "eixos capitals" com la qüestió de l'habitatge, l'ús del català, el decreixement turístic o la sobirania i competències, amb la cogestió aeroportuària en el punt de mira.

Serà interessant veure els posicionaments de MÉS per Mallorca i Unides Podem en el debat de política general, pel fet que han de marcar perfil a pocs mesos de les eleccions i hauran de calibrar bé les crítiques o valoracions que facin dels quasi quatre anys de govern –o els set anys en el cas dels ecosobiranistes.

La deflactació de l'IRPF

Tant el PP com El Pi i Ciutadans han assenyalat que una de les propostes del partit en el debat serà la deflactació de l'IRPF per a les rendes mitjanes i baixes. En el cas dels regionalistes, faran incís en el fet que la problemàtica fiscal s'engloba dins un sistema de finançament "que provoca comunitats infrafinançades com les Balears i sobrefinançades com Andalusia". Reiteraran també la voluntat d'eliminar impostos com el de successions o el de transmissions patrimonials, a més d'establir un concert econòmic i afrontar qüestions com la sobrepoblació.

El PP remarcarà els punts clau de la seva reforma fiscal, on hi havia una baixada generalitzada d'impostos per un valor de 200 milions d'euros. "Esperam que Armengol digui sí a aquestes propostes, que copiï mesures de presidents del PSOE que han copiat mesures del PP, i que desobeeixi les consignes de Madrid de Pedro Sánchez", ha asseverat el portaveu parlamentari popular, Antoni Costa.

Finalment, la coordinadora autonòmica de Ciutadans, Patricia Guasp, reclama un discurs d'Armengol "amb nous anuncis, rebaixes fiscals i un compromís ferm en desenvolupar el règim fiscal", el qual es troba en tramitació a la Mesa del Congrés dels Diputats. Així i tot, el mateix president del govern ja va apuntar en la seva compareixença en el Senat que espera "arribar a bon port" abans de final de legislatura amb el desbloqueig del règim fiscal. Guasp té la deflactació de l'IRPF com a bandera. "Si Armengol no vol anunciar la rebaixa de l'IRPF per qüestions ideològiques, que n'anunciï la deflactació", ha subratllat.

stats