Parlament
Política Parlament 08/02/2024

Els díscols de Vox reculen i admeten Le Senne i De las Heras al grup parlamentari

Els rebels renuncien a la presidència del Parlament a canvi que la direcció estatal no els faci fora del partit

3 min
Le Senne als passadissos del Parlament

PalmaEls cinc diputats díscols de Vox han reculat i renunciaran a expulsar Gabriel Le Senne i Patricia de las Heras del grup parlamentari. Han acceptat tornar al punt de partida a canvi que la direcció estatal no els faci fora del partit. Renuncien, per tant, a apoderar-se de la presidència del Parlament, la principal motivació que tenien per fer fora Le Senne. Per triomfar amb el seu moviment haurien necessitat el suport del PP per votar un candidat d'entre els cinc rebels. Però fonts populars ja advertien que no veien amb bons ulls investir president un "trànsfuga", especialment després que un informe dels lletrats del Parlament deixàs clar que tots els grups parlamentaris podrien presentar el seu propi candidat si es destituïa el president actual.

Segons ha sabut l'ARA Balears, les negociacions han arribat a un punt mort aquest migdia. Els díscols no renunciaven a ostentar la presidència del Parlament. Fonts de l'executiva estatal de Vox advertien que en aquest cas procedirien a fer-los fora del partit. Finalment, una hora després, els rebels han fet marxa enrere en les seves exigències i s'ha acordat tornar a la casella d'inici. Ho han anunciat en un comunicat que s'ha consensuat entre les dues parts, el contingut del qual han estat debatent durant gairebé dues hores. "Les parts afectades han solucionat diferents malentesos i informacions distorsionades i han acordat continuar treballant", assegura el comunicat: "La direcció nacional dona per tancada l'anomenada crisi balear".

El sector oficialista va veure ahir una oportunitat en el fet que la mesa hagi inadmès tant aquesta com l'expulsió de Patricia de las Heras (líder provincial de Vox) per un defecte de forma. Una decisió dels lletrats que obligava els díscols a tornar a iniciar el procediment d'expulsió dels dos diputats afins a la direcció estatal de Vox. El mateix Le Senne va fer crides a la reconciliació: "Esper que hi hagi pau, no els guard rancor". Ha costat vint-i-quatre hores, però finalment Vox ha aconseguit reconduir la crisi interna, que amenaçava de provocar una crisi institucional al Parlament i de deixar la dreta sense majoria a les votacions.

L'executiva estatal de Vox ha seguit diverses estratègies. En un primer moment, va optar per intentar dividir els crítics. Només que un dels cinc hagués tornat al sector oficialista, el grup hauria perdut la força. Però no se'n va sortir. Finalment, fonts de la direcció admetien que les tensions entre les parts feien difícil una reconciliació. Davant la possibilitat de perdre definitivament el control del seu grup parlamentari, l'executiva de Vox va demanar al PP que no donàs suport a un candidat a la presidència del Parlament trànsfuga.

Per la seva banda, els populars han advocat en tot moment perquè Vox recuperi la seva unitat interna i, per tant, la cohesió dels set diputats del grup. Però en els darrers dies, fonts del partit descartaven donar suport a un candidat a la presidència d'entre els cinc díscols si aquests eren expulsats del partit, i creixia l'opció d'una presidència del PP al Parlament i, per tant, d'un Govern en minoria a la Cambra. Segons ha sabut l'ARA Balears, aquest migdia membres destacats del Govern s'han reunit amb el president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, i el conseller de Presidència de la institució, Antoni Fuster. Fonts de l'Executiu emmarquen la trobada en una reunió preparatòria de la conferència de presidents.

El comunicat s'ha fet arribar a la premsa amb els cinc diputats díscols presents a la comissió d'Educació del Parlament, en què el conseller, Antoni Vera, ha de donar els detalls sobre com pensa aplicar la segregació lingüística a les escoles. Un compromís que el grup parlamentari de Vox va arrencar al PP a canvi del seu suport als pressupostos de la comunitat.

stats