Obituari
Cultura 17/05/2024

Mor l'actriu Maruja Alfaro

És una de les figures més rellevants de l'escena mallorquina i una autèntica institució en el món teatral de les Illes Balears

ARA Balears
2 min
Maruja Alfaro en una entrega de premis al Teatre del Mar

PalmaMor l'actiu Maruja Alfaro a 93 anys. Nascuda a Barcelona el 1930, va mudar-se a Palma a 10 anys i hi ha residit fins al dia de la seva mort. Amb els anys, s'ha convertit amb una figura històrica de l'escena mallorquina i una autèntica institució en el món teatral de les Illes Balears.

Els seus inicis en el món teatral van ser de la mà de Marcos Redondo i les primeres obres foren Katiuska i La dolorosa. Després, entrà en el grup de teatre dels Obrers Catòlics i passà a formar part successivament de la companyia Illa d'Or i de la Companyia Majòrica. A més, Alfaro va ser cofundadora de l'Agrupació Bellver i del grup de l'Assistència Palmesana, del qual va ser directora d'escena i actriu. D'altra banda, l'actriu també fou cofundadora de la Companyia Zanoguera-Alfaro, de la qual era copropietària. Durant l'extensa trajectòria artística, ha col·laborat amb diversos grups teatrals com la companyia de Xesc Forteza Forteza, Anselm Turmeda, Iguana Teatre, el teatre Principal...

Enquadrada dins el teatre costumista, ha representat obres de Joan Mas i Bauzà, Maurici Gallardo i Andreu Amer, així com de Xesc Forteza, al costat del qual va treballar a Téntol, que és una guerra femella i a Majòrica 81.

Al llarg del temps, Maruja Alfaro ha participat en més de 70 muntatges teatrals: Cavallet, quan eres jove…, És na Xima xema? Allò que tal vegada s'esdevingué, Ai Quaquín, que has vengut de prim!, Les alegres casades de Windsor, “La importància de ser Frank”. Gràcies a això, ha rebut nombrosos reconeixements, entre els quals destaquen el Premi Ramon Llull del Govern balear el 2001, l'honorífic a la Trajectòria Professional de l'Associació d'Actors i Actrius de les Illes Balears (AAAPIB) en 2006 i el Jaume II, atorgat pel Consell de Mallorca (2007).

Un cop s'ha fet pública la notícia de la mort, la Fundació Teatre del Mar ha emès un comunicat, on expressa la seva "profunda tristesa" per la pèrdua de l'actriu. Han recordat la implicació que va tenir en el món teatral de les Illes Balears i ha agraït la feina feta a la fundació, on "sempre ha enriquit els projectes i activitats amb grans aportacions". "El seu record es mantindrà viu a la memòria del Teatre del Mar i a l'escenari on mostrà el seu talent", han sentenciat.

Per la seva banda, el Govern de les Illes Balears també ha lamentat la mort d'Alfaro i ha expressat el seu condol a amics i familiars. De la mateixa manera, han aprofitat el comunicat per agrair-li la seva lluita i feina per col·laborar a la promoció de la cultura de Mallorca, amb la seva participació en diverses iniciatives i projectes amb l'objectiu de fomentar l'art i el teatre.

stats