10/09/2021

Universitats obertes

2 min
Estudiants de la Facultat d'Educació de la UAB fent un examen presencial durant la pandèmia.

La setmana vinent comença un nou curs universitari amb més de 200.000 estudiants que tornen a les aules. Aquest és un fet molt important. Després de més de 16 mesos, les universitats de Catalunya tornaran a recuperar una certa normalitat amb una presencialitat a les seves aules que s’incrementa fins al 70%. Aquesta realitat, que pot semblar poc rellevant, representa un gran pas endavant en la recuperació de les activitats acadèmiques després d’un curs precedent molt restringit.

Volem un curs el màxim de normalitzat possible, i aquestes setmanes seran claus per consolidar aquesta recuperació. Ara tenim les eines, i la vacunació és la nostra gran aliada. Avui, a Catalunya, ja s’han administrat més de 10 milions de dosis de la vacuna contra el covid i som a tocar del 70% de població amb la pauta completa. Tot i així, és necessari accelerar el ritme de vacunació per assegurar i protegir els entorns educatius, laborals i socials. La variant delta del virus ens obliga a tenir el màxim nombre de persones vacunades per acostar-nos a la tan preuada normalitat.

A Catalunya hi ha més de 400 punts de vacunació. A més a més, ara, gràcies al compromís de les universitats, també hi haurà la possibilitat de vacunar-se en punts establerts en diferents campus. D’aquesta manera acostem, encara més, la vacunació al jovent que ara torna a les aules i al personal docent que hi treballa.

Les universitats, com les escoles, van ser les primeres a tancar les portes el març del 2020. L’estudiantat es va haver d’adaptar a les classes telemàtiques, un fet que va ser possible gràcies a la gran tasca del col·lectiu de docents i la col·laboració dels rectorats. Però quan les escoles de primària i secundària van tornar, les universitats encara van romandre tancades un temps més. Centenars d'estudiants no van trepitjar les aules —per primera vegada!— fins mesos després que comencés el curs.

Ara, més d’un any i mig després, i davant les dades epidemiològiques i el gran avançament que ha suposat la vacuna, el departament de Salut i el departament de Recerca i Universitats hem treballat, i continuem fent-ho, de forma conjunta per poder garantir la màxima presencialitat a les aules. Aspirem a mantenir aquest 70% inicial durant tot el curs i, tan aviat com sigui possible i els índexs de vacunació i epidemiològics ho permetin, volem assolir el 100% de presencialitat.

Si el curs passat, el 2020-2021, va ser el de la recuperació de la primària, secundària, ESO, batxillerat i cicles formatius, ara és el torn de les universitats. Conjurem-nos tots i totes, com a societat, per aconseguir que les universitats de Catalunya romanguin obertes i així garantim les millors condicions possibles d’aprenentatge per a les generacions que s’hi estan formant. La recuperació de la presencialitat a les aules és necessària i fonamental per a la formació dels nostres i de les nostres estudiants, i és una peça clau per a la construcció del futur del nostre país.

stats