28/06/2022

El Tribunal de Drets Humans condemna Espanya

1 min

Com les restes del naufragi després d’una gran col·lisió, el Procés sempre torna a la platja del present. Aquest dimarts ha arribat un paquet marcat amb una data llunyana: 2014. El Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg ha condemnat Espanya a pagar una indemnització, en concepte de "dany moral", a cadascun dels 33 jutges catalans la foto de DNI dels quals va sortir publicada a La Razón, després que aquests magistrats haguessin signat un manifest en defensa del dret a decidir l’any de la consulta del 9-N.

Europa condemna Espanya perquè va violar drets i llibertats a l'elaborar un informe policial sobre ciutadans que no havien comès cap delicte i perquè la justícia espanyola no va investigar a fons qui va filtrar les dades. Allò que ara Estrasburg troba motiu de condemna, Madrid ho va arxivar el 2016. Circulen. La Razón, dirigida per Paco Marhuenda, amiguíssim de Jorge Fernández Díaz, va publicar l’informe a manera de diana per escarnir els firmants. Han hagut de passar vuit anys perquè la justícia consideri "incontestable" allò que saltava a la vista: que les fotografies procedien d'una base de dades policial "a la qual només tenien accés les autoritats".

A vegades, les onades empenyen cap als nostres peus els errors de càlcul, les mitges veritats i el voluntarisme temerari del vaixell català. Però provinents del vaixell de l’Estat no paren d’arribar pràctiques polítiques totalitàries, com l’elaboració d’informes policials preventius o la invenció de proves per destruir adversaris polítics, protagonitzades per servidors públics que fan la guerra bruta perquè la unitat és l’única llei, s’imposa per la força i, amb una mica de sort, amb impunitat.

stats