David Pujol i Guillem Colom
24/03/2023

Temps de MÉS

4 min

“Els feixistes les varen assassinar per revolucionàries i per comunistes, però també perquè eren dones, perquè eren joves i perquè eren feministes”. Aquestes foren les paraules de la politòloga Neus Tur al vídeo on el Govern de les Illes Balears anunciava l’acte institucional d’homenatge i retorn d’Aurora Picornell i les Roges del Molinar. El dia següent, 28 de gener, el Conservatori Superior de Música de les Illes Balears acollí, ple de gom a gom, les gairebé 600 persones que assistiren al retorn dels cossos de Picornell i les Roges del Molinar, que havien romàs en una fossa comuna a Son Coletes des de la nefasta nit del 5 de gener de 1937. Cap a final de l’homenatge, la Banda Municipal de Palma començà a tocar La Internacional i el públic ràpidament s’aixecà, molts d’ells amb el puny enlaire. No hi ha cap dubte que aquest homenatge és l’acte més simbòlic, amb més càrrega històrica, de les dues darreres legislatures, aquell moment que condensa i exemplifica l’etapa de canvi iniciat el 2015. Més enllà de totes les adients i necessàries crítiques que es puguin fer als diversos governs de les Illes, cal ser molt conscients que les restes d’Aurora Picornell i les Roges del Molinar han estat retornades a les seves famílies gràcies a la tasca d’aquestes coalicions.

Des del nostre punt de vista, i sense cap intenció d’entrar en partidismes que no duen enlloc, cal ser ben conscients també del rol que ha jugat MÉS a assegurar, aprofundir i desenvolupar polítiques d’esquerres transformadores i valentes. Ja sigui l’Oficina Antidesnonaments o la prohibició del lloguer turístic a Palma, ja siguin projectes per millorar la vida de les classes populars mallorquines, com ara l’increment de serveis a la dependència o la Renda Social Garantida, ja sigui la Llei LGTBI o la Llei de fosses, ja siguin polítiques mediambientals com l’ampliació del Parc de Cabrera, la Llei de canvi climàtic o les normes autonòmiques de protecció del territori, l’espai de MÉS ha estat clau per impulsar un gir verd, d’esquerres, feminista i sobiranista als governs del canvi. I allò que és ben important per a nosaltres, MÉS ho ha fet amb un projecte de país clar i definit, sempre posant els interessos de Mallorca i les Illes Balears per davant, mentre que els altres socis de Govern han hagut de fer constants equilibris en aquest sentit, com ho mostra la posició del PSIB-PSOE pel que fa a restringir la compra d’habitatges als no residents o la transferència de les competències de justícia, així com l’aval que diputades de Podem Balears donaren al Tribunal de Comptes a persones vinculades al cas Palma Arena. En definitiva, la manca d’avanços en matèria d’autogovern en aquestes dues legislatures és resultat directe del poc autocentrament d’aquests dos darrers partits estatals. Tanmateix, cal reconèixer, i dir-ho de manera clara i inequívoca, que MÉS hauria d’haver liderat polítiques més atrevides i pressionat molt més en certs àmbits, com ara en la defensa i promoció del català, en la lluita contra la segregació escolar o, tot i que les diverses competències i jocs de forces ho facin complicat, en mesures per controlar els preus dels habitatges a fi de posar-ne de dignes i assequibles a disposició de la classe treballadora.

Tot i aquestes mancances, pensam i estam convençuts que donar suport a MÉS a les eleccions d’aquest maig és imprescindible per continuar aprofundint en el procés de canvi iniciat el 2015, i que cal implicar-s’hi perquè aquest canvi sigui encara més transformador, posi l’èmfasi en les necessitats de classes populars i asseguri polítiques d’esquerres, feministes, verdes i sobiranistes. A més a més, ens trobam en un moment de creixement de l’extrema dreta a ca nostra, molt especialment a Palma, i no tenim cap dubte que cal combatre-la al carrer, com sempre hem fet i continuarem fent, però també des de les institucions, constrenyent i limitant al màxim els seus espais d’acció i influència. És per tot això que, en aquest moment històric, volem expressar de manera clara i honesta el nostre suport al projecte polític que encarna MÉS, amb tots els seus actuals encerts i mancances.

És més, cal ser conscients que, en la darrera dècada, MÉS ha esdevingut l’espai de la Unitat Popular a Mallorca, el moviment que aglutina sindicalistes de base, ecologistes radicals i feministes revolucionàries juntament amb el sobiranisme progressista i l’esquerra ecosocialista. Avui dia pensam que MÉS es troba en un moment clau per abraçar aquells actors de l’independentisme anticapitalista i l’esquerra transformadora que encara no el veuen com l’eina útil. Per caminar en aquesta direcció, MÉS i la seva militància ha de continuar amb una pota a les institucions però ha d’enfortir encara més la dels carrers, reforçant i impulsant els moviments socials i de base, els sindicats de treballadores i treballadors, les associacions en defensa del català i del territori, el moviment antifeixista, els projectes comunicatius autocentrats i transformadors... Som del parer que hi ha molt a millorar dins MÉS, i que la inèrcia de la política institucional és difícil de manejar, però creim que cal intentar-ho, que toca intentar-ho, i que ens toca intentar-ho, i per això també convidam a fer-ho a les moltes companyes i amigues amb qui hem coincidit en nombrosos espais de tall rupturista en les darreres dècades. En la lluita i construcció de la Mallorca que volem i per la qual fa anys que lluitam, ens veurem i ens trobarem els mesos vinents, el darrer cap de setmana de maig i, sobretot, després de les eleccions, a les institucions i al carrer, on sempre hem estat i on més còmodes ens sentim. I per això, hem de ser moltes més i hem d’estar més ben organitzades.

Exmilitants de l’Esquerra Independentista de Mallorca
stats