17/04/2022

Reunió a Abu Dhabi

2 min

La notícia que ha donat la casa reial espanyola aquesta Setmana Santa ha estat la retrobada del rei Joan Carles amb les seves filles -les infantes Elena i Cristina- i una selecció representativa dels seus nets, a Abu Dhabi. Dels nets hi van anar Victoria Federica, que és filla d’Elena i del sempre enyorat Jaime de Marichalar, i també Irene, Juan Valentín, Pablo i Miguel, que són els fills de Cristina amb Iñaki Urdangarin, expresidiari i mal marit segons l’actual versió de la mateixa Corona.

De la reunió en va transcendir, a manera de testimoni, una fotografia en què apareixia el rei emèrit envoltat de tota la tropa, amb intenció d’oferir una imatge familiar unida i entranyable. La llàstima és que la foto ha estat objecte de controvèrsia perquè -com en aquells passatemps de cercar els cinc o el set o els vuit errors-, per poc que un l’observi, hi troba a faltar les cames d’un dels nets de sa majestat, en concret de Pablo Urdangarin, a qui es pot veure dret darrere de la seva mare però només en forma de bust, perquè les seves cames -i els seus peus- no apareixen. Això va donar peu a tota casta de comentaris malintencionats sobre la veracitat de la imatge, a la qual cosa la casa reial va respondre amb la publicació d’una altra fotografia -del mateix grupet familiar en el mateix indret- en què tothom té les extremitats a lloc (cosa de la qual, no cal dir-ho, ens congratulem els súbdits del Regne d’Espanya).

El problema no és si la foto en qüestió és vertadera o falsa, perquè, en cas que sigui falsa, només serà una de les inquantificables mentides que ens arriben des de la institució monàrquica (i no es trobaria entre les pitjors). Sí que potser és hora de dir, davant de l’evidència, que l’anomenada família reial no és ni ha estat mai la família unida i amorosa que fins i tot ara, en ple naufragi, encara intenten fer veure que són. La suposada harmonia familiar no era més que una comèdia (construïda amb la col·laboració necessària d’un munt de mitjans de comunicació, que s’han dedicat durant quatre dècades a vendre l’estampeta) que cercava suscitar l’estima de la ciutadania envers uns personatges que eren seguits exactament igual que els d’un serial, només que era un serial en què tot era bonic i rutilant, i tot sortia sempre de primera.

Fins que va començar a sortir malament. Joan Carles va escollir anar-se’n als Emirats Àrabs, un país sense democràcia ni drets humans, fugint dels problemes amb la justícia que li podien comportar els seus múltiples escàndols fiscals, que en el seu cas es mesclen amb els escàndols de la seva reial i volàtil bragueta. Ara que la Fiscalia espanyola ha tancat (en fals) les seves carpetes judicials, Joan Carles segurament prepara la tornada a Espanya, i aquesta foto en deu ser un aperitiu. Que ens recorda, al seu torn, que cada cèntim que gasten els que hi apareixen és aportat exclusivament per nosaltres, els contribuents de la Hisenda espanyola, a la qual Joan Carles (i, per tant, la Corona sencera) ha estafat durant dècades.

stats