31/05/2022

La raó contra la fe

2 min

La plataforma AppleTV+ ha estrenat The Essex serpent (La serpiente de Essex ), un drama romàntic situat a l’Anglaterra de finals del segle XIX. Una vídua londinenca encuriosida per la notícia d’un animal maligne i misteriós que té atemorida la població d’una petita localitat d’Essex s’hi desplaça per mirar d’entendre la naturalesa d’aquella criatura. Un cop allà, el seu desig de comprendre i de descobrir la veritat toparà amb les conviccions religioses d’un poble que viu sota el pànic de la maledicció d’una llegenda. En aquest conflicte s’hi sumarà el paper del pastor protestant, que mira de calmar l’agitació popular a través d’una fe més compassiva, que proporcioni esperança en comptes d’afegir més terror.

The Essex serpent és una sèrie que, en el fons, ens explica el xoc de la mentalitat naturalista, basada en el progrés, la raó i la ciència, en un entorn encara dominat per la religió. La sèrie plasma a través dels seus personatges les tendències que imperaven a Europa al segle XIX. Per una banda, el realisme derivat de la Il·lustració, que apel·lava a la raó humana, i que coincideix amb les teories de Darwin, el determinisme i la filosofia d’Auguste Comte. I per l’altra, el fervor religiós en el context del Romanticisme, un moviment que encara es refugiava en la fe, les llegendes i la fantasia, imbuït d’elements sobrenaturals que dominen la condició humana. La protagonista, interpretada per l’actriu Claire Danes, representarà la mentalitat del progrés i la ciència, investigant els fòssils i mirant de justificar a través de la teoria de l’evolució la presència d’un animal misteriós. El poble embogit pel terror serà l’antagonista. El pastor protestant, interpretat per l’actor Tom Hiddleston, intentarà mantenir l’equilibri. L’enamorament i l’evident tensió sexual entre la vídua londinenca i el capellà incrementarà aquest xoc de sentiments, creences i contradiccions. Mentre que ella està convençuda que el monstre existeix, ell intueix que darrere de les desgràcies hi ha la maldat humana i no pas el càstig diví. La ciència i el coneixement influiran en la manera de tots dos de percebre la realitat.

The Essex serpent té el punt fort en la trama sentimental i de misteri al voltant de les morts i desaparicions. També en la manera d’integrar l’ambient polític i científic que es vivia a Londres, amb el progrés de la medicina i la lluita de classes del proletariat. Pel que fa a la imatge, el paisatge juga també un paper fonamental. És gairebé un protagonista més en aquest conflicte. Manté les característiques visuals dels paisatges romàntics i l’atmosfera feréstega i salvatge, sovint plena de boira, que provoca la torbació dels protagonistes. En canvi, el tractament de les trames sentimentals i emocionals resulta entre previsible i precipitat.

The Essex serpent, però, sembla jugar subtilment amb un cert paral·lelisme amb l’actualitat, reinterpretant les pors d’un món postpandèmic on la ciència i la raó estan encara plenes d’incerteses, i les masses adotzenades, espantades i desinformades, dificulten sovint la recerca de la veritat.

stats