26/06/2022

Per què pugen els pisos?

2 min

Ha estat la tempesta perfecta. Un seguit de factors s’han ajuntat i han provocat una inesperada pujada dels preus dels habitatges a Catalunya. Han estat factors de demanda, sobretot, però també d’oferta, encara que, aquests, menys rellevants. Entre els de la demanda tenim, abans de tot, els socials: durant el covid molta gent s’ha replantejat com i on viure. El teletreball va forçar a compaginar feina i lleure a casa, a haver d’habilitar zones de casa per treballar i a una forta necessitat de llum, aire pur i espai. Moltes famílies es van adonar, després de tants dies seguits a casa, que la casa que tenen no és la que desitgen. Molts no eren propietaris, sinó gent que vivia de lloguer. Fins ara no havien tingut prou estalvis per a l’entrada i les despeses de compravenda que suposa adquirir un habitatge, però durant el covid moltíssima gent va estalviar: l’estalvi privat a Espanya durant la pandèmia va ser de cent mil milions d’euros. Gairebé el 10% del PIB. Ganes de canviar, estalvi i capacitat per assolir el desemborsament inicial.

Entre els factors econòmics de demanda tenim que la banca va acumular moltes reserves en forma de provisions d’impagament. Quan va esclatar la pandèmia, el Banc d’Espanya va alertar sobre riscos elevats de morositat. La banca va fer moltes provisions i, finalment, la morositat no va augmentar. Una provisió és una despesa declarada que no ha tingut lloc i que, per tant, un cop desfeta, es converteix en més recursos propis. La inflació és l’altre factor. Els preus pugen, i amb ells, els habitatges. Comencen a pujar els tipus d’interès i s’anuncien futures pujades. Interessos més elevats són hipoteques més cares. Cal córrer. Signar una hipoteca ara significarà un estalvi durant els propers trenta anys. Si, a més, tinc ganes i estalvis, per què esperar-se?

Finalment, la demanda de pisos per part d’estrangers a l’arc mediterrani s’ha disparat per motius similars. Tenim milers de possibles compradors que estan a dues hores d’avió. Durant el covid es van aturar moltes obres, així que hi ha una manca d’estoc enorme. I ara que es pot construir, la pujada de costos dels materials augura pisos més cars. Els compradors corren a fer-se amb l’estoc actual i això encara fa pujar més les vendes.

stats