11/12/2022

Preus dels pisos a nivells del 2007

2 min

Sembla increïble però ja gairebé estem al mateix nivell de preus dels immobles que quan es va assolir el màxim del 2007, previ a l’esclat de la bombolla immobiliària. De fet, segons dades de l’INE, estem a només un 5% d’aquells preus.

Som davant d’una bombolla?

La resposta és clarament que no. 

El 2007 hi havia un escalfament obvi de l’economia, amb una política creditícia totalment fora de lloc, finançant fins a més del 100% d’un immoble i violant totes les regles de prudència financera, com ara els màxims que la quota mensual representava en relació als ingressos de la unitat familiar.

Els immobles estan pujant de preu, des del meu punt de vista, per uns factors conjunturals i que faran que aviat vegem una frenada important. En primer lloc, l’estalvi. Durant el covid els espanyols vam estalviar en menys d’un any l’equivalent al 8% del PIB, uns cent mil milions d’euros. Per a moltes famílies aquesta ha estat l'entrada del pis, que tant costa apartar. Tancats tants mesos a casa, estalviant en lleure, roba, vacances i altres partides, molta gent va poder fer un coixí, que els ha permès sortir del lloguer i passar a ser propietaris.

Tanmateix, la pujada dels tipus d’interès ha animat molta gent a endeutar-se abans que surti molt més car. Pensem que una hipoteca a trenta anys, amb els nous tipus, pot acabar suposant gairebé cent mil euros més en interessos. L’estalvi, si t’afanyaves, era important.

Per una altra banda, la inflació. L’immobiliari ha estat tradicionalment un bon refugi per a l’estalvi. Les pedres tendeixen a conservar el valor dels diners. Normalment, el cost de la vida està correlacionat amb els lloguers i els lloguers són la forma de calcular el rendiment d’una inversió immobiliària. Molts inversors, també estrangers i a la costa mediterrània, han fet moltes operacions darrerament.

És molt difícil esbrinar què passarà, però tot apunta que, aquest cop, les raons d’aquesta pujada de preus són completament transitòries i que durant els propers anys els preus baixaran. La incògnita són els costos dels materials. Edificar és molt més car que abans. El mercat de segona mà experimentarà encara mesos de molt dinamisme.

stats