01/02/2021

Més polèmica abans que durant

2 min

Mal dia per fer un debat electoral. El Barça-Athletic contraprogramava l’emissió. El debat de TVE va reaprofitar el plató del programa Obrim fil de Xavier Sardà i el realitzador ens va torturar, sobretot a l’inici, amb una música èpica de fons que anava sonant mentre els candidats intervenien. Però la principal singularitat d’aquest programa és que la polèmica va començar molt abans de tenir els nou candidats al plató. Això delata les dificultats històriques d’encaix entre Catalunya i Espanya i la pèssima gestió de la plurinacionalitat que fa l’Estat. El debat s’emetia a La 1 només per a Catalunya. A la resta de l’Estat el podien seguir a través del canal 24h. Es feia des dels estudis de TVE de Sant Cugat del Vallès però amb professionals procedents de la seu central. I el moderador, Xabier Fortes, al veure que alguns candidats van optar pel català, va recordar-los que era millor que parlessin en castellà: “Se les está viendo en España [...] y a veces se les entiende poco en el resto de España ”, i amb condescendència argumentava que ja els agradaria als gallecs tenir l’oportunitat de fer debats en castellà per a tot el país. La repercussió estatal és una mena de premi a les autonomies, un valor al qual aspirar sempre que es pagui el peatge de passar-se al castellà.

Pere Aragonès, Laura Borràs, Carles Riera, Àngels Chacón i Jéssica Albiach van optar pel català. I Salvador Illa, al final, també el va fer servir en alguna ocasió. Al començar, Xabier Fortes no es va veure amb la necessitat de justificar per què en un mitjà públic s’incloïa en el debat un partit com Vox, sense representació parlamentària. Sorprèn com la democràcia accepta amb tanta naturalitat l’entrada de l’extrema dreta en el seu joc, i caldrien explicacions ja d’entrada. Només quan Riera va protestar pels disbarats d’Ignacio Garriga parlant d’“estercoleros multiculturales ”, Fortes va aclarir que “Vox es un partido legal, les guste o no ”, i va justificar-se en la normativa estipulada per la Junta Electoral Central. Albiach va revelar quin era el capteniment de tots davant la presència de Vox: ignorar-los.

El cert és que vam veure un debat que va començar molt fred, en què els candidats semblaven massa pendents dels papers del faristol, alguns molt atapeïts de documentació. Laura Borràs era l’única que a part de les llibretes hi va mantenir sempre el telèfon mòbil. Fortes va lamentar en un determinat moment: “Les veo muy estancos ”. La discussió només es va animar a l’hora de debatre el Procés. Però en massa ocasions es feien silencis incòmodes i es percebia poca iniciativa a l’hora d’intervenir. En el tram final, el moderador, culer reconegut, va fer broma perquè el partit del Barça ja s’havia acabat: “Luego me diran cómo ha quedado el Barça ”. Es va perdre un magnífic gol de falta de Messi. Cap dels candidats va demostrar en el debat l’eficàcia de l’argentí al camp.

stats