Tribuna oberta
Opinió 07/05/2021

L’Europa dels pobles i les persones

2 min

Aquest diumenge és el Dia d’Europa. La celebració, però, arriba marcada per una crisi sense precedents i això ens obliga a repensar aquest projecte col·lectiu. Si la idea d’Europa ha de ser un factor de vertebració per arribar a la justícia social, garantir la transició ecològica i ajudar altres regions del planeta a desenvolupar la democràcia i la pau, ara tenim una bona oportunitat. De fet, la idea d’Europa ha de defensar els interessos dels seus ciutadans i ciutadanes sempre, sobretot davant el poder cada vegada més acusat de les grans corporacions. El cas de la propietat intel·lectual de les vacunes del covid-19 és paradigmàtic d’allò que no ha de passar. L’arribada d’aquestes vacunes és impossible d’entendre sense els recursos econòmics públics provinents dels fons europeus. Com és possible que després d’aquest esforç públic indispensable ara la propietat intel·lectual de les vacunes siguin exclusiva de les grans farmacèutiques? Els europeus i les europees hem d’exigir aquesta copropietat intel·lectual. No pot tornar a passar com en el cas del rescat bancari on la irresponsabilitat d’uns pocs l’estam pagant tots.

Aquesta situació, però, no és l’única que posa el projecte europeu en perill. La irrupció de la ultradreta que fonamenta el seu ideari en l’odi al pobre, la criminalització de la immigració, l’homofòbia i el masclisme ataca l’esperit de l’Europa democràtica que surt de les ruïnes de la II Guerra Mundial. La mateixa Europa que mira cap a un altre costat quan l’estat espanyol tanca a la presó polítics democràtics o els condemna a l’exili. Europa ha de ser quelcom diferent, un lloc de trobada i no d’odi, un baluard democràtic que defensi les minories, les classes populars i la diversitat humana i mediambiental en tota la seva dimensió.

Europa ha de respectar la vida i els Drets Humans. No podem tolerar com éssers humans es juguen la vida per arribar a la nostra terra a la recerca d’una vida millor. La nostra mar no pot ser una gran fossa comuna on moren milers de persones. La política migratòria europea ha de treballar perquè aquest drama acabi.

Europa ha de ser proactiva en la defensa dels drets de tothom. La llengua catalana encara avui no és oficial a les institucions. Si els drets dels catalanoparlants no són respectats pels estats espanyol i francès, ha de ser la Unió Europea qui prengui la iniciativa en el compliment d’aquest dret.

Europa ha de donar respostes que solucionin els problemes competitius que genera la insularitat del nostre territori. Europa com a espai comú de valors no pot permetre aquesta discriminació. Necessitam recursos addicionals per compensar aquesta particularitat. No podem ni volem ser ciutadans de segona categoria. Cap empresa balear ha de veure condicionada la seva capacitat competitiva pel sol fet de ser una empresa de les Illes.

La vida política europea ha de ser més democràtica, més propera, més de la seva gent. El projecte europeu ha de ser transparent, obert i inclusiu.

Portaveu de MÉS per Mallorca al Parlament
stats