09/07/2021

L’entrevista que va impactar el món

2 min

Per als aficionats a tots els embolics vinculats amb la Casa Reial britànica, els seguidors de The Crown i els interessats en els engranatges més ocults del periodisme, Movistar+ acaba d’estrenar el documental Diana: The interview that shocked the world (Diana: la entrevista que impactó al mundo). També el podeu trobar al servei a la carta de RTVE perquè l’espai Documaster el va emetre el mes d’abril passat. 

Dirigit per Edward McGown, analitza l’impacte que va tenir l’entrevista a Diana Spencer que la BBC va emetre el 5 de novembre del 1995, en què ella va parlar de les infidelitats del príncep Carles, el seu malestar formant part de la reialesa i els trastorns emocionals que havia patit. 

En el documental hi participen treballadors i càrrecs d’informatius de la BBC, periodistes que cobreixen la Corona britànica, l’assistent personal de la princesa Paul Burrell i especialistes en mitjans que analitzen com es va desenvolupar l’entrevista i què va suposar socialment. El gran absent és Martin Bashir, el periodista que va entrevistar –i enganyar– Lady Di. L’enfocament està ben plantejat: comença reflexionant sobre el fet de col·locar-te davant d’una càmera per exposar aspectes de la teva intimitat i va obrint el focus aprofundint en les implicacions que va tenir mediàticament i socialment. Ens explica per què Diana va acceptar aquella entrevista, com la van enganyar, com es va encendre la metxa de la tragèdia i com aquella emissió va influir en la cultura britànica. 

Però potser la part més interessant és la que ens descobreix de quina manera Martin Bashir va aconseguir l’entrevista i com la BBC va haver de gestionar tot el procés fins a la seva emissió. També exposa les conseqüències que va tenir per a la cadena, per a Bashir i per a Diana Spencer. De fet, hi ha qui considera que aquella entrevista va ser el desencadenant d’un entorn mediàtic que va abocar la princesa de Gal·les a l’abisme. Són especialment suculentes les declaracions d’alguns treballadors de la BBC a l’hora d’explicar qui era Bashir, els despropòsits periodístics que es van anar succeint i com els responsables d’informatius van haver de bregar amb aquella emissió enverinada. En alguns moments el cap d’informatius va pensar que allò acabaria o amb la televisió pública o amb la Corona. El final, però, ha quedat desactualitzat. Bashir, que després de treballar als Estats Units va tornar com a corresponsal d’afers religiosos de la BBC, va dimitir aquest mes de maig passat poc abans que la comissió d’investigació de la televisió pública (una mica lenta) confirmés els enganys i la mala praxi del periodista. El documental serveix per demostrar com les tensions i les relacions complexes entre els mitjans de comunicació i el poder tenen una ona expansiva d’efectes imprevisibles.

stats