Josep Maria i Joan Josep Mas i Tugores ‘Collet’
27/01/2023

Joana Aina Tugores, un referent!

2 min

En espai d’un mes han sortit dos treballs, un article d’Antoni Janer a l’ARA i un llibre de Miquel Vidal i José María Gago, en els quals la fundació d’Unió de Pagesos de Mallorca i la seva aportació a la transició cap a la democràcia han estat protagonistes. Per explicar-ho, han triat una dona, na Joana Aina Tugores Avellà, la nostra mare.

És important contextualitzar la Mallorca del moment, sobretot la Mallorca rural, un país que encara no havia sortit del caciquisme més absolut. La por i els silencis estaven a l’ordre del dia i el paper de les dones era absolutament submís i secundari.

Per això podem dir que és revolucionari, en un món tan masculinitzat com el de la pagesia, que una dona estigués a primera línia de l’organització majoritària de la pagesia mallorquina a final dels anys ‘70 del segle XX.

El fet que hagin sortit els dos treballs en tant poc temps ens ha fet decidir a explicar l'empremta que ha deixat per on ha passat aquesta dona valenta, forta, d’idees clares, participativa, activa i activista que amb vint anys va canviar de vida completament, va canviar la màquina d’escriure per les eines de foravila i Palma per Montuïri.

Uns canvis que ja la varen unir de per vida a la ideologia d’esquerres i nacionalista, la pagesia, les seves reivindicacions, al poble de Montuïri i la seva gent. Ma mare, però, no és una persona de papers ni grans discursos, és una persona compromesa amb l’acció, intuïtiva a l’hora de fer plantejaments ideològics; per això, com a mallorquina és nacionalista, com a treballadora és d’esquerres i com a dona és feminista; tal com va escriure Maria Mercè Marçal, na Joana Tugores és tres voltes rebel de manera totalment natural i instintiva.

Ara, que la lluita feminista està a la primera línia dels moviments de transformació social a tot el món, és un bon moment per reconèixer les dones referents, les dones que en els moments difícils i importants varen obrir camí. Na Joana va ser una d’aquestes, per això mereix el reconeixement com a referent.

Al marge de tota la feina feta per a la pagesia i per al poble, sempre de manera totalment desinteressada, ha estat una gran mare i ara padrina. Sempre pendent dels nostres trulls, sempre al nostre costat en tot allò que hem fet al llarg de la vida, que no ha estat poc. Qualsevol reconeixement o homenatge per part nostra queda curt.

stats