Opinió 25/04/2020

La incoherència de no obrir el camí als horts d’autoconsum

2 min

No només no té gens de sentit que la crisi sanitària faci que es tudin 9.000 parcel·les dedicades a horts d’autoconsum perquè la Delegació del govern a les Illes Balears ha decidit que les persones que els conren no poden anar-hi durant l’estat d’alarma, tret que no tinguin altres possibilitats d’abastiment. No només és incoherent, perquè parlam d’espais oberts, solitaris, lluny dels focus d’infecció i als quals una persona sola hi pot arribar a peu, en bicicleta o tot sol amb al seu cotxe, i en canvi aquestes persones poden anar a comprar a un gran magatzem d’alimentació on tots els productes són tocats per multitud de mans que, encara que vagin protegides, poden transmetre la malaltia per la qual estam confinats.

No només és inconseqüent, quan comunitats autònomes amb molta més incidència de la covid-19, com són Catalunya i Madrid, però també altres com Galícia i la Rioja, han aixecat aquesta prohibició i permeten que cadascú pugui tenir cura de l’hort que té a càrrec seu. Segurament, el primer error és del govern de l’Estat, perquè el reial decret referent als desplaçaments no en va fer mai menció explícita i deixava per a la interpretació de cada delegació del govern i de les forces de seguretat que la delegació controla la decisió de permetre o no els trasllats per sembrar, cuidar i treure fruit de l’hort.

Si deim que no té sentit, que és incoherent i que les mesures poden ser més restrictives en territoris amb manco incidència de l’epidèmia, com les Balears, i si per això destacam a portada aquesta setmana que 9.000 horts de les Illes s’estan deixant perdre, hi hem d’afegir una qüestió que encara pot ser més rellevant: la Delegació del govern a les Balears ofereix un missatge contraproduent. En el moment que augmenta la consciència de la importància de l’agricultura, professional o familiar, per a una millor alimentació de les persones; en el moment que se cerquen o s’haurien de cercar solucions per a la preocupant dependència alimentària que tenen aquestes illes; en el millor moment per conscienciar la població dels beneficis del consum fresc, sa i de proximitat, barrar el pas als horts d’autoconsum és un error greu i un mal missatge.

La Delegació del govern hauria d’escoltar els nombrosos col·lectius professionals que li demanen una rectificació en aquest sentit. I hauria d’entendre que, quan es permet l’accés a espais de perill d’infecció, n’hi ha d’altres que no el tenen o el tenen molt baix, i que aporten salut física i mental per als qui haurien de poder accedir-hi.

stats