31/01/2022

Històries radioactives

2 min

Totes les sèries que recreen fets històrics al voltant de proves atòmiques o catàstrofes radioactives són addictives. Sobretot perquè el viatge al passat amb la perspectiva actual posa en evidència la ignorància que hi havia aleshores al voltant de les conseqüències que la radioactivitat té sobre les persones. A la plataforma Filmin podeu trobar Operació Búfal, una sèrie australiana de sis capítols que mostra la peculiar vida quotidiana en una base militar on el govern britànic duu a terme experiments nuclears. Quan arrenca cada capítol un rètol adverteix a l’espectador: "Aquesta és una obra de ficció, però molts dels escàndols que s’hi expliquen van passar realment". Per tant, els personatges, els vincles entre ells i els diàlegs no responen a un treball documental, sinó que són fruit d’un procés creatiu. Però els fets i les circumstàncies que viuen els protagonistes, les situacions que es produeixen a la base militar de Maralinga i les conseqüències devastadores sobre la població són, malauradament, certes. 

Entre el 1956 i el 1963 el govern britànic va realitzar fins a set proves nuclears al desert de Maralinga, donant per descomptat que era una zona deshabitada. Era una operació secreta. El govern australià no va informar mai la població que havia acceptat l’experimentació nuclear en el seu territori. La primera d’aquelles proves va rebre el nom d’operació Búfal, i d’aquí el nom de la sèrie. 

El que sorprèn d'Operació Búfal és el to i la capacitat de transformar-se constantment. Relata uns fets tràgics, hi ha escenes en què els personatges són xuclats per la desesperació i la por, però part del relat manté una estructura que divaga entre la comèdia i el thriller. No és una catàstrofe radioactiva explorada televisivament des d’una òptica estrictament documental, sinó que s’aprofita dels fets reals que van envoltar aquesta operació per crear trames narratives que resulten còmiques perquè en aquell context de missió secreta plena d’ignorància la realitat era també esperpèntica. El govern britànic va aprofitar aquelles proves nuclears per enviar a la base militar remota tots els vells càrrecs que els feien nosa. A Operació Búfal s’hi troben militars, prostitutes, l’establishment britànic més inútil i caduc, policies incompetents, espies, nens irradiats, infermeres explotades i aborígens ignorats. És un còctel que a vegades té regust de thriller, també de comèdia, va desembocant en el drama i fins i tot té espurnes romàntiques. 

Les conseqüències reals d’aquelles proves nuclears s’han arrossegat a Austràlia durant cinquanta anys, s’han considerat una traïció a la població, han ocupat bona part del debat polític i social i s’han hagut d’invertir milions en netejar la zona. Per tant, Operació Búfal s’ha d’entendre com una sèrie incòmoda a Austràlia però amb la valentia de donar-li un enfocament sarcàstic que la fa encara més incisiva.

stats