27/06/2022

Gent d’empresa, gent normal a celebrar

3 min

Vinc de família d’empresaris, no he fet mai vacances ni les he vist fer en funció d’un conveni o d’un calendari laboral, sinó de les demandes de l’activitat d’un projecte anomenat empresa. He viscut errors i encerts, estretors i alegries, però em quedo amb l’esforç, les hores invertides i la satisfacció de crear i construir empresa. Soc empresària per elecció, no per obligació ni per herència; és simplement una forma d’entendre la vida. He viscut entre esposes d’empresaris que no figuraven, però que feien que les coses rutllessin a primera línia amb el seu bon criteri, la seva intuïció, resiliència i perseverança. Afortunada, però, d’haver-ne conegut moltes que, per fi, han aixecat la mà i saltat a escena, i s’han convertit en empresàries amb tenacitat i empatia, deixant-nos el camí asfaltat a les que hem vingut al darrere, sempre amb l’ànim d’empoderar les properes, que, per fortuna, proliferen.

Em sento orgullosa de comptar amb referents, homes i dones anònims d’aquest país que són font inesgotable de creació de valor econòmic i personal, que fan créixer els seus equips com la seva pròpia família. Així som els empresaris i les empresàries d’aquest país, ni els més llestos, ni els més valents, però sempre amb un únic propòsit: construir i llaurar una societat referent.

Catalunya, el nostre país, sempre al marge de la centralitat administrativa, ha comptat amb mar i fronteres per desenvolupar-se principalment de la mà de comerciants i mercaders antany, avui persones emprenedores que, amb el seu esforç, talent i capacitat d’innovació, han fet possibles els grans canvis per generar riquesa i progrés econòmic en el conjunt de la societat. Aquest llegat, o quasi genètica, posa en valor la importància de l’empresariat català en el nostre teixit productiu, artífexs que Catalunya esdevingués un exemple pioner en l’àmbit de la innovació industrial antany i avui en l’àmbit de la innovació tecnològica. Homes i dones amb inquietuds i molta curiositat a les butxaques creen discretament un petit ecosistema de start-ups que creix i atrau talent i inversió estrangera. Avui, formem un batalló d’emprenedors i d’emprenedores digitals posicionant Barcelona com a cinquè hub tecnològic a Europa i el trenta-setè del món, portant les nostres empreses de propostes innovadores a estadis més madurs ja més propers a les estructures de scale-up, inclús d’unicorn, amb el consegüent increment de llocs de treball qualificats i centres d’innovació tecnològica. No ens oblidem, precisament, que el tecnològic és un ecosistema creat de baix a dalt, pels mateixos emprenedors que fa dues dècades van iniciar les seves aventures empresarials en un entorn immadur i poc dotat de recursos. Orgullosos del seu ADN empresarial, amb generositat, retornen el seu èxit a la ciutat de Barcelona amb la creació d’espais perquè nous emprenedors i emprenedores d’arreu plantin aquí la seva llavor de progrés.

Actualment, en aquesta conjuntura econòmica i social amb les conseqüències de la guerra d’Ucraïna, amb l’augment de la inflació, l’increment dels preus de l’energia, de les primeres matèries i dels carburants, amb les nostres empreses confrontant un escenari macroeconòmic incert i geopolític convuls i sense gaire pronòstic de millora, és important –avui encara més– reivindicar el paper de l’empresari i de l’empresària. Per això, avui celebrem el Dia de l’Empresa –iniciativa que va impulsar Foment del Treball com a Dia de l’Empresari– com a reconeixement de l’esforç dels nostres emprenedors i empresaris, tal com ho fan altres col·lectius de la nostra societat. Finalment, el govern de la Generalitat ha fixat el 27 de juny com el Dia de l’Empresa de Catalunya per coincidir amb el fixat per les Nacions Unides. Una celebració tan merescuda, la del dia de l’empresari, esperem que sigui catalitzadora d’una tasca que no només forma part de la nostra història, sinó que contribueix al progrés social i econòmic del país. És important que tant l’opinió pública com l’administració i les institucions públiques entenguin el propòsit de l’empresa i comprenguin l’aportació que fa a la societat. Cal allunyar-se i enterrar d’una vegada per totes la concepció decimonònica de l’empresari com a tirà sense ànima. Una visió més moderna i adequada ens ajudarà a dinamitzar l’ambició dels joves, el talent, i a procurar millors decisions regulatòries. Després de la dura prova de la pandèmia que ens ha dut a reinventar-nos, a col·laborar i a resistir, i, en definitiva, a conèixer-nos una mica més i millor, cal remarcar i divulgar el triple vessant de l’empresa creant riquesa, impulsant l’ocupació i contribuint a la cohesió social. Els empresaris som gent normal, i us desitgem un feliç Dia de l’Empresa!

stats