Jaume Alzamora
08/12/2023

Galmés ressuscita Maria Antònia Munar

3 min

Les revetles de Sant Joan o Sant Antoni són a Mallorca un acte de reivindicació col·lectiva. Sense cap dubte, les dues celebracions no generarien cap controvèrsia si algun govern decretés la jornada com a Diada de Mallorca. No és el cas, però. Els mallorquins fa segles que commemoram dia 31 de desembre com la nostra Diada. Tant és així que la festa de l'Estendard és considerada com la festa civil més antiga d'Europa. De fet, ni el franquisme va poder eliminar-la. Ara, el PP i els seus socis d'ultratomba han acordat negar-nos com a poble i pretenen retirar l'oficialitat de la nostra Diada.

Aquest dijous, el Consell de Mallorca presidit per Llorenç Galmés aprovarà canviar la data i recuperar el simulacre de Diada imposat per Maria Antònia Munar l'any 1997. Galmés, ben igual que la megalòmana Munar, adoptarà la decisió de forma sectària i antihistòrica, però sobretot ho farà girant l'esquena a la ciutadania. Aquest menyspreu als veïns i veïnes de Mallorca només portarà a fer que la imposició de dia 12 de setembre esdevengui en un nou fracàs si qui ho ha de celebrar no se'n sent partícip. Munar va invertir ingents quantitats de doblers en una festa imposada que mai va arrelar i que no va transcendir més enllà dels cercles de poder que ella mateixa alimentava. Galmés replicarà ara el seu procediment. La diferència, però, és que només s'envoltarà dels neofalangistes que li fan costat en el govern.

L'autoritarisme amb el qual actua el president insular l'incapacita per a continuar representant el conjunt dels mallorquins i mallorquines. Aquesta nova imposició només es farà amb l'aval dels municipis governats pel PP. O més bé amb el suport dels batles del PP. Molts d'ells han evitat fins i tot debatre la qüestió en un ple i han optat en mom de tots els seus ciutadans mostrar el seu suport al desgavell històric que lidera l'inquilí del Palau del Consell.

La falsa consulta ciutadana feta pel PP contrasta amb el 80% dels ajuntaments que van donar suport que la celebració oficial de la Diada de Mallorca fos el 31 de desembre. Aquesta celebració, precisament, va ser impulsada per MÉS sota la presidència de Miquel Ensenyat. Un procés que va ser avalat pels historiadors i la mateixa societat civil; la participació ciutadana i d'entitats va ser aclaparadora a favor del 31 de desembre. Historiadors, 90%; ajuntaments, 80%; entitats amb especial vinculació amb el tema, 84%, i ciutadania, 80%. Ara, en canvi, el PP només ha recollit l'opinió interessada dels ajuntaments governats pel seu partit i només ha encarregat un informe tècnic als pocs historiadors que en el seu moment van avalar el simulacre de Diada. En definitiva, una forma de procedir ideològica, capriciosa i unilateral per part del PP i del president Galmés que res té a veure amb la metodologia que es va seguir per institucionalitzar el 31 de desembre.

Una vegada més, el PP fa bandera del seu autoodi revelant la seva indigència cultural i intel·lectual. Històricament, el 31 de desembre és la data més rellevant de la història de Mallorca, com a data fundacional de la comunitat humana que (amb els canvis inherents al transcurs de 8 segles) avui dia encara s'entén com a poble mallorquí. Ningú posa en dubte aquest fet. El 31 de desembre no se celebra la imposició d'una cultura sobre l'altra, sinó que se celebra el naixement del poble de Mallorca, un poble que és autoconscient i que es mostra orgullós de ser qui és, que porta una bandera de pau, multiculturalitat i de progrés. Tot i que Galmés pretén esborrar tot això, la història és tossuda i dijous quan el consellers del PP i Vox votin canviar la data de la Diada ho faran envoltats pels vitralls de la sala de plens de l'antiga Diputació de les Balears i actual Consell de Mallorca rememorant el vertader fet fundacional de Mallorca.

De moment, la presidència de Galmés serà recordada per dues fites: obrir les portes del govern insular als neofeixistes i, ara, amb la pseudofesta de la Diada, ressuscitar Maria Antònia Munar i un partit dissolt per corrupció. Per a això servirà la nova diada; per a revifar el passat més fosc d'aquesta institució. Ja pot ser grossa la festa que organitzin, que mai no podrà tapar aquestes vergonyes. Com diu l'historiador Gabriel Mayol, fer una diada en contra de l'única part de la societat que realment vol celebrar-la és condemnar-la a esdevenir un simple acte administratiu. Amb tot, des de MÉS per Mallorca continuarem fent costat i celebrant dia 31 de desembre.

Portaveu de MÉS per Mallorca al Consell
stats