20/08/2021

Enganyar tothom tot el temps

La contundència és com les excepcions: cal dosificar-la perquè no perdi el valor que és intrínsec al concepte. Si l’excepció permanent és un oxímoron –les excepcions, per definició, no poden convertir-se en norma sense desvirtuar-se–, abusar-ne, de la contundència –banalitzar-la, en certa manera– fa que torni aigualosa, descafeïnada, buida de contingut. I, tanmateix, aviat farà dos anys que l’excepcionalitat va esdevenir rutina; aviat farà dos anys, també, que les contundències van començar a perdre força i que la defensa vehement de qualsevol decisió, mesura o argument es va anar assemblant, cada vegada més, a la conquesta desesperada d’un darrer reducte de credibilitat; a l’equilibri precari entre el rictus convençut, la retòrica ornamental, la veu ferma i la mà tremolosa, especialment en l’àmbit de la comunicació política i institucional. 

Les conseqüències socials i individuals d’aquesta dinàmica pandèmica d’excepcionalitat habitual i contundència fràgil són ben diverses, però n’hi ha dues que generalment s’imposen i que estan molt lligades l’una a l’altra: la desconfiança, per una banda, i, per l’altra, el cansament, dos ingredients que, amb el temps, poden traduir-se en una barreja d’apatia i de passivitat molt estesa. I és que quan les sentències 'definitives' se succeeixen l’una rere l’altra sense que s’hi detecti cap espurna de lògica interna o cap voluntat de coherència –i, sobretot, quan tot allò definitiu s’ha d’escriure sempre entre cometes– es produeix un fenomen inevitable: les persones de naturalesa escèptica s’apunten al cinisme sense pal·liatius; les que d’entrada donaven validesa a allò que els deien els polítics, els experts, els portaveus sobtadament mediàtics abracen progressivament la malfiança, el desconcert i la sospita.

Cargando
No hay anuncios

Durant la pandèmia també hi ha hagut un parell de perfils que feien de contrapès als altres, com és el cas dels individus que combatien les suspicàcies alienes a cops d’optimisme i d’humor resignat. No obstant això, fins i tot els tarannàs més positius tenen un límit, així que no es pot esperar que les mateixes persones que calmaven els nervis recordant que, “segons els experts”, amb un 70% de població vacunada hi hauria immunitat de grup, posem per cas, ara preservin intacte l’optimisme en llegir que aquesta immunitat serà previsiblement inviable amb un 100%, fins i tot. 

És evident que la crisi sanitària en què encara estam immersos no es podia preveure de cap de les maneres, i això imposava necessàriament un cert grau d’improvisació. Ara bé: el que és més difícil de pair, allò que pot repartir escepticismes a tort i dret entre els qui, per exemple, llegeixin aquest darrer titular sobre la immunitat de grup, és la manca flagrant d’humilitat que han demostrat tants polítics, portaveus o experts; la incapacitat per reconèixer la pròpia impotència, ignorància o incertesa; el flirteig impúdic i generalitzat amb uns gestos i unes afirmacions que amb prou feines escenificaven un succedani impostat i sobreactuat de contundència. I ser testimonis d’aquesta falta de rigor i de modèstia –gens excepcional, sinó molt repetida al llarg dels mesos– a l’hora de comunicar les poquíssimes certeses que encara ara tenim amb relació al covid-19; adonar-nos que gairebé res del que s’ha previst i sentenciat amb anterioritat –com el percentatge necessari per assolir la immunitat de grup– té gaires probabilitats de coincidir, ni que sigui vagament, amb la realitat que ens espera; tot això, i no els missatges conspiranoics i les absurditats negacionistes, és el que alimenta l’amenaça més gran de totes, que bàsicament es tradueix en un pensament del tipus “bah, no n’encerten ni una”; en un “anem a fer la nostra que tanmateix no ens podem creure res”. 

Cargando
No hay anuncios

Els individus que acabin incorporant aquesta perspectiva seran perillosos per a la resta, perquè quan el descrèdit es consolida internament, les actuacions són les pròpies de qui renuncia a seguir consells i precaucions. A més, és cert que durant la pandèmia se’ns ha infantilitzat molt –la informació se’ns ha donat a vegades amb comptagotes, a vegades maquillada, a vegades fragmentada–, i ja se sap què passa quan a un infant li vas confirmant o prometent coses que després no pots complir: encara que l’incompliment de la promesa no sigui ben bé culpa teva, cada compromís o planificació no resolts aniran alimentant la incredulitat de la criatura, que a partir d’aleshores actuarà com qui sap que els resultats i les conseqüències dels seus actes no tenen gaire a veure amb la relació causa-efecte que se’ls ha explicat. 

Ja ho va dir Abraham Lincoln: pots enganyar tothom durant un temps; pots enganyar algunes persones tot el temps; però no pots enganyar tothom tot el temps.