19/08/2022

La desestacionalització serà forçosa

2 min

Un fantasma ha recorregut Mallorca aquesta setmana: el de la promoció turística de tota la vida, amb un nom tan innovador per a Son Moix com el de Visit Mallorca Estadi. El debat ha estat encès i entretingut, això no ho negarem, però l’ús d’arguments com que col·locar aquest nom servirà per desestacionalitzar és estantís. Els científics asseguren que la Mediterrània serà un dels punts calents –perdó pel joc de paraules– de la crisi climàtica. I sembla que els polítics han après que la situació és alarmant o, com a mínim, són capaços de parlar de la sostenibilitat diàriament. I, de cop i volta, ens trobam que n’hi ha que encara clamen per la desestacionalització.

Tenint en compte que ja fa temps que l’emergència climàtica està en un punt de no retorn i que la nostra aspiració màxima és mirar de no morir en l’intent de pal·liar-ne els efectes, no és agosarat pensar que serà la natura qui ens obligui a desestacionalitzar. Amb independència dels nostres debats i de l’opinió dels hotelers, dels defensors del lloguer turístic o del conseller de torn. Els estius seran cada vegada més durs, amb onades de calor més freqüents i més intenses; les Illes seran cada vegada més àrides; tindrem menys aigua; perdrem biodiversitat... Qui serà capaç d’aguantar quinze dies a Mallorca durant el juliol més enllà dels indígenes? A més, països com el Regne Unit ja poden oferir als seus habitants les seves pròpies onades de calor, amb l’estalvi que suposa no haver d’agafar un avió per suar a l’estranger.

Segons la pàgina web eltiempo.es, la temperatura d’aquesta setmana al Caire rondarà els 40 i els 41 graus.Si a continuació consultau alguns blogs de viatges, veureu que tots recomanen viatjar a Egipte durant els mesos de primavera i de tardor, perquè fer-ho a l’estiu és insuportable. A partir d’aquesta informació, podem jugar a imaginar que d’aquí a un temps hi haurà alguna guia de viatge que avisarà que visitar les Balears durant els mesos d’estiu no és la millor opció. Voilà!

Mentre discutim si convé mantenir el nom Visit Mallorca, és gairebé impossible caminar pels carrers de Palma sense haver d’esquivar cada dues passes un turista despistat que ha vist alguna cosa interessant en un aparador. Tampoc es pot imaginar la mar a Portopí sense la silueta mastodòntica dels creuers. Ni es poden fer expedicions a platges tranquil·les, perquè gairebé han passat a formar part de la nostra mitologia.

‘Sostenibilitat’ és potser una de les paraules més repetides dels darrers mesos, per no dir anys. Però aquí no hi ha màgia i, per molt que ho diguem, no es farà realitat sense fer feina de valent. A l’abril, la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, va assegurar que Mallorca es pot convertir en “capital mundial del turisme sostenible”. Ho va dir a la Cimera de Destinacions Sostenibles que es va fer a Palma. El que no va aclarir és a quin segle seria realitat aquesta capitalitat ni quina seria la marca per fer-ne promoció.

stats