27/05/2022

En defensa de l’ètica dels servidors públics

3 min

Els professionals sanitaris ens regim per un codi deontològic que, entre els seus principis, recull el deure de prestar atenció a les persones independentment de motivacions ideològiques, polítiques, religioses, de sexe i d’origen, entre d’altres. Aquests principis resten inherents a la nostra pràctica diària, i és per això que com a responsable del departament de Salut vull mostrar la meva absoluta sorpresa i profund malestar pels procediments judicials iniciats arran de la denúncia de dos sindicats policials que acusen diversos servidors públics del departament de presumpta discriminació vinculada al procés de vacunació contra la covid-19.

Aquesta campanya de vacunació constitueix un dels màxims exemples d’excel·lència en l’exercici professional d’un col·lectiu sanitari que ha estat responsable d’una estratègia de vacunació que la mateixa Organització Mundial de la Salut (OMS) ha lloat públicament tant pels excel·lents resultats obtinguts (el 86,2% de la població de més de 12 anys amb la pauta completa) com per la forma d’assolir-los i la seva especial cura en l’eficiència, la universalitat i l’equitat de tot el procés.

Ara s’inicia un procediment judicial contra algunes de les persones responsables del procés de vacunació que les sotmet a un horitzó de fort desgast personal, psicològic, reputacional i fins i tot econòmic, que és tan injust com preocupant. Persones amb els més alts estàndards professionals, respectades unànimement per un sector sanitari que se sent igual de protagonista en l’estratègia de vacunació del país, veuen com seran portades davant del jutge per fer la seva feina. I per fer-la bé. Ironies del destí, una de les persones avui assenyalades va rebre una distinció de la "Jefatura Superior de la Policía de Cataluña el día de la Policía Nacional 2021 en reconocimiento a su colaboración con esta Jefatura en la gestión de la crisis provocada por la covid-19".

El departament de Salut, com no podria ser d’una altra manera, no només està a favor sinó que promou de forma activa un exercici d’avaluació de totes les actuacions dutes a terme durant la pandèmia. Ho fa amb una voluntat proactiva i de millora constant amb l’objectiu d’extreure’n lliçons que han de permetre millorar les polítiques públiques.

Però aquest sembla un atac interessat i oportunista, que afecta els milers de persones d’un sistema sanitari que se senten orgulloses de la seva tasca de servei públic durant el procés de vacunació però també durant una pandèmia que ha posat la societat al límit de la seva capacitat de resistència.

Més enllà del procés de vacunació, aquest no és l’únic cas en què es confon la sana i benvinguda voluntat de fiscalització de l’exercici públic amb una irresponsable temptació d’escampar una ombra de sospita sobre persones a partir d’insinuacions, manipulacions, mitges veritats… Una ombra de dubte sobre persones que, en diferents àmbits de gestió de la pandèmia, han fet molt, s’hi han jugat molt, han arriscat molt, amb l’únic objectiu del bé comú. Persones que s’han exposat públicament i que veuen la seva vida privada trastocada de forma completament immerescuda.

El departament de Salut no estalviarà cap esforç per defensar l’honorabilitat ara de la Carmen, l’Adrià, la Sara i el Xavier, però sempre de totes les persones que vegin injustament posada en dubte la integritat del seu exercici professional de servei públic durant aquesta pandèmia.

stats