14/04/2024

La decadència d'Europa

2 min
La presidenta del BCE, Christine Lagarde, ahir durant la roda de premsa.

No tinc cap dubte que Europa està en decadència.

Entenc decadència no des del punt de vista intern, sinó d'influència internacional. Com a unió, com a espai de llibertats, drets socials i seguretat, Europa és una mena de bombolla a banda del món. Gaudim d'unes estructures normatives, una cultura i unes maneres de fer que no es troben més que al Regne Unit i poc més. La protecció a la feina, el sistema de salut, el sistema de pensions, el sistema financer, etc. són irreprotxables.

I, per això, en gran manera estem en decadència respecte a la resta del món. Perquè els altres països no estan en disposició d'equiparar-se a nosaltres. Ni poden ni volen.

La presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, va assegurar fa pocs dies que al juny abaixaria tipus d'interès, però que a partir d'aquest moment les seves decisions dependrien dels moviments de la Reserva Federal als Estats Units.

Pel que fa als conflictes geopolítics actuals, estem a l'espera que les eleccions als Estats Units de finals d'any dirimeixin si hi haurà un abandonament d'Ucraïna i, tal vegada, dels compromisos adquirits amb l'OTAN.

És a dir, que en l’àmbit monetari depenem de les decisions dels Estats Units i en defensa la nostra influència i capacitat de plantar cara a altres països –sigui Rússia o qualsevol altre– poden decaure d'aquí uns mesos.

Per això dic que Europa està en decadència o, per a ser més precisos, perdent la seva capacitat d'influir sobre la resta del món. L'economia alemanya està malmesa i França i Itàlia van de trimestre en trimestre, mirant a veure si aconsegueixen aguantar. Espanya ho fa, en gran manera, gràcies al turisme.

A mi m'agrada Europa. Soc un europeista convençut. I no qüestiono el que hem construït. El que em pregunto és si serem capaços de conservar-ho, envoltats d'enemics que ja no compten amb nosaltres i sobre els quals la nostra capacitat d'influència està decaient d'una forma tan evident com alarmant.

La solució en aquests casos sol ser l'aïllament. Però per aïllar-se cal ser petit en grandària. I Europa no ho és. S'obre un temps de tribulació.

stats