31/05/2023

Clapes de renaixença

2 min

Ara queden, com bubotes movent-se entre ombres entelades, dos sopars amb presència –o presidència?– del senyor José María Rodríguez, amb Jaume Matas i altres distingits protagonistes del passat del PP. Quan aparegueren les fotografies d’aquelles reunions “d’amics que es troben per sopar junts”, més d’un i dos columnistes del país varen veure en aquells documents la constatació de divergències irreconciliables, que tendrien una forta influència en el procés electoral i en els resultats finals.

Si algú, en el procés i el resultat reals pot distingir una mínima influència d’aquestes convergències irreconciliables, ho hauria de fer públic. Molts els ho agrairíem, perquè som pobres persones incapaces de detectar els mals que havien de mantenir el PP quatre anys més a l’oposició. Si, malgrat algunes beneitures i unes quantes sortides de to alarmants, el PP i Vox arrasen el cens electoral, vol dir que res no era com pensaven els que confonen realitat amb desig. Era evident que la seva victòria es podia produir i que representava el pitjor temor de la gent centrada, i no diguem de l’esquerra. I amb motiu: tot el que han anunciat, especialment Vox, sobre com posarien a retxa la llengua i la cultura pròpies del país, i els que les defensen, posa pell de gallina. O gallina de pell, com deia Cruyff. En tot cas, l’anticatalanisme que respiren i aspergeixen amb tanta violència verbal (per ara) és un senyal inequívoc d’una manera de viure Espanya que inclou la necessitat d’espanyolitzar-ho tot a la manera franquista.

En fi, per al que en diríem Humanitats, la cosa pinta molt malament. Tots els temors tenen fonament sobrat, com cantava Uc. Però potser alguns mascles alfa que volen esporuguir una part de la població singularment, positivament vinculada a la substància de què és fet el país, haurien de dedicar algun temps a meditar sobre la figura de José Ramón Bauzá, el seu pas pel govern i la seva posterior evolució. Perquè en aquestes illes hi ha molta de gent disposada a defensar les clapes de renaixença que destaquen en el paisatge.

Escriptor
stats