15/11/2021

Castigar els no vacunats

2 min

El govern d'Àustria (format actualment per una coalició entre conservadors i verds; la política austríaca és força amena) ha imposat un confinament per als no vacunats: poden anar a treballar i agafar mitjans de transport públic (per anar a treballar), i han de presentar una PCR negativa cada dia perquè se'ls permeti fer aquestes coses; la resta de moviments els tenen restringits fins que no es vacunin. La mesura s'uneix a la que va prendre fa un parell de mesos el govern italià, presidit per Mario Draghi: en aquest país, cal presentar certificat de vacunació per poder anar al lloc de treball.

Lògicament, són mesures polèmiques que generen debat (entre juristes, que és com dir entre tothom, perquè ¿qui no és jurista, o filòleg o entrenador de futbol, avui dia?) per si es vulneren drets fonamentals com la llibertat de moviments, etc. Però trobo encara més interessant parar atenció a la reacció dels ciutadans austríacs fins ara no vacunats: han acudit a vacunar-se en massa. La mesura austríaca, segons com es miri, no és tan severa com la italiana: a Itàlia, si no tens certificat de vacunació, t'exposes a perdre la feina; a Àustria pots seguir acudint al lloc de treball si t'atens a les normes. Però en comptes d'això, el que fan, com dèiem, és baixar del burro i vacunar-se, cosa que indica que realment no tenien cap objecció seriosa, cap argument de pes, contra la vacunació. L'únic que tenien era peresa de fer-ho, o por de les xeringues, o (aquest és el motiu que crec que explica millor l'actitud dels no vacunats) una mescla d'egoisme, arrogància i insolidaritat, que intenten revestir amb invocacions a llibertats fonamentals que no s'havien molestat a defensar en la seva vida.

Els no vacunats són un problema de salut pública de primer ordre, i és lamentable haver de recórrer a mesures coercitives com s'ha fet a Àustria o a Itàlia, però el fet és que és imprescindible acabar amb aquesta comèdia. Qualsevol persona que sigui conscient i es preocupi seriosament de les seves llibertats sap que la llibertat no pot exercir-se sense respecte al bé comú. I és obvi que, en una situació d'emergència sanitària, el bé comú és prioritari, i ha de prevaldre per damunt de qualsevol altra consideració. Els que ens hem vacunat no som xotets de cordeta, ni ens hem despreocupat d'informar-nos, ni hem sucumbit a una conxorxa, ni ens és indiferent injectar-nos medicaments a cegues, com els no vacunats solen afirmar, amb una prepotència al·lucinant. Els no vacunats transmeten més el virus, i poden causar infeccions i reinfeccions, amb conseqüències que poden ser extremadament greus. No em sembla tolerable que això succeeixi en nom d'una idea superficial i infantil de la llibertat, ni dels escrúpols ideològics de qui condemna el capitalisme i les farmacèutiques mentre consulta una dada al seu iPhone i es pren un cafè en un Starbucks. En algun moment, com més aviat millor, cal dir que els no vacunats atempten contra la salut pública, i prendre decisions en conseqüència.

stats