16/08/2022

El bany més sensual de Jessica Fletcher

2 min
Angela Lansbury a 'Positive Moves'

Tot espectador associa l’actriu Angela Lansbury al seu personatge de Jessica Fletcher a la sèrie Murder, she wrote (S’ha escrit un crim). L’èxit de la sèrie estrenada el 1984 va sorprendre la mateixa CBS. La clau va ser el tarannà amable de la intrèpida jubilada, que s’encarregava de resoldre els crims que es cometien allà on anava. Lansbury tenia un passat exitós en el cinema. Havia estat nominada fins a tres vegades a l’Oscar. També havia desenvolupat una sòlida trajectòria a Broadway. Però Hollywood cada vegada tenia menys papers per a ella, per l’edat i perquè no s’ajustava als cànons físics i exuberants que s’exigien a les actrius d’aquella època. El públic l’estimava més que la indústria. Als anys 50, després de parir els seus fills, l’Anthony i la Deirdre, va seguir una dieta estricta per tornar ràpidament a treballar. Però posteriorment va haver d’apartar-se dels escenaris i les càmeres per motius més tràgics. Els seus dos fills adolescents van caure en les drogues. L’actriu i el seu marit, Peter Shaw, van optar per abandonar Califòrnia i l’entorn tòxic que tenien els seus fills per buscar tractaments incipients per combatre l’addicció a l’heroïna dels dos joves. Deirdre fins i tot havia sigut captada per la secta de Charles Manson. La nova vida a Irlanda, d’on era la mare de Lansbury, va suposar un renaixement familiar. 

Més tard, el paper de soltera manefla i amb excés d’iniciativa a Mort al Nil la va posicionar com a candidata a protagonitzar S’ha escrit un crim. I els diners que li garantien a la televisió no li oferien en cap altre àmbit.

Però la feina televisiva que menys ha transcendit d’Angela Lansbury van ser els seus vídeos en VHS per contribuir al benestar i la salut de les dones. Angela Lansbury’s Positive Moves: My personal plan for fitness and wellbeing eren una dotzena de cintes que es van editar el 1988, quan l’actriu tenia 63 anys. Eren uns vídeos amb esperit relaxant gravats en el que semblava casa seva, elegant i càlida. Lansbury donava consells per fer-se automassatges, oferia classes d’estiraments i gimnàstica o explicava com convertir moviments diaris de les tasques domèstiques en exercicis saludables per posar-se en forma. Els vídeos aprofitaven el seu èxit mediàtic, però no tenien res a veure amb els d’aeròbic de Jane Fonda. Positive Moves s’ajustava a la quotidianitat de les dones nord-americanes de la seva edat. Lansbury es mostrava molt còmoda amb el seu cos. Sortia amb barnús o embolicada amb una tovallola, s’untava cremes i tenia una actitud natural però també sensual, promovent l’autoestima. Tant que, fins i tot submergida en una banyera plena d’escuma, desmentia la teoria sobre la pèrdua d’interès pel sexe després de la menopausa. Fent moviments circulars a l’aigua amb una mà, convidava les dones a descobrir el seu cos suggerint implícitament la masturbació com una font de benestar. Lansbury va superar en intrepidesa el seu personatge com a Jessica Fletcher. Avui dia, aquesta mateixa escena protagonitzada per una dona madura es consideraria un acte de modernitat i feminisme que l’actriu va assumir fa més de tres dècades.

stats