08/11/2023

Balears i valencians: sense institucions

2 min
El president de la Generalitat, Carlos Mazón , al costat del vicepresident, Vicente Barrera, en la sessió de control en Les Corts Valencianes

La presidenta del Govern Balear, Marga Prohens, ha dit en repetides ocasions que ella i el seu govern tenen apresa la lliçó del també president del Govern Balear del PP, José Ramón Bauzá, que va caure en el seu moment per la seva obsessió contra l'escola pública i en català. Ben al contrari d'haver après res, però, el govern de Prohens ha caigut encara més baix que el de Bauzá amb un acord amb el seu soci, Vox, per implantar un model de segregació dels alumnes per llengua. Ara el PP de Balears està capficat en la tasca d'intentar endolcir i maquillar els fets (com també, en el seu dia, va fer Bauzá) fent malabarismes retòrics. Però la realitat és que ha comès el pitjor error que pot cometre un govern: impedir, o dificultar, el normal funcionament de l'escola pública. El malestar a la comunitat educativa és total, tant per les mesures acordades entre els socis de govern com per les maneres autoritàries, sovint xulesques, de voler tirar-les endavant. El debat parlamentari (per dir-ne d'alguna manera) d'aquest despropòsit contra l'ensenyament públic en la llengua de les Balears ha estat envoltat, a més, d'atacs a seus de partits i sindicats. De bell nou, el PP (aquesta vegada, de la mà de Vox) agafa a les Balears el camí de la fractura social. Literal: la segregació d'infants a l'escola per llengües (ells en diuen desdoblament) és un camí segur de divisió i ruptura de la societat.

Per la seva banda, i com que sempre és possible ser més barroer que ningú, el govern de la Generalitat Valenciana, per boca i figura del torero Vicente Barrera, vicepresident i conseller de Cultura, presumeix de llevar tots els ajuts públics a les entitats, associacions i empreses que treballen per la cultura en català, o en valencià, com la Càtedra Vicent Andrés Estellés, l'Espai Joan Fuster i l'Editorial Bromera. S'enorgulleixen, en canvi, de destinar uns 400.000 euros de diner públic a una associació taurina que ni tan sols és valenciana, sinó que té la seu i actua a Madrid. És un altre abús que s'afegeix als que, gairebé a diari, comet l'executiu que presideix Carlos Mazón contra els ciutadans del País Valencià, des del primer dia que va començar el mandat.

Les institucions, a les Balears i al País Valencià, estan en mans de desaprensius disposats a anar de bracet dels hooligans. Ho fan per tornar a tenir un poder que no havien tingut en els darrers vuit anys i que ara exerceixen amb esperit de revenja, moguts per la ignorància i l'odi. La conclusió: en els propers anys, amb aquestes institucions no s'hi pot comptar per a res. Al contrari: només cal esperar que s'enfanguin cada dia més en el seu desgavell (a banda dels abusos de poder, el desordre intern és enorme en els dos casos). I això vol dir que és, als dos llocs, el moment de la societat civil. El moment d'organitzar-se i mobilitzar-se no tan sols per respondre al desgovern del PP i Vox. També, per impedir que arrosseguin les Balears i el País Valencià en el seu viatge cap al no-res.

stats