02/05/2021

Ana Rosa té ben apresa la lliçó

2 min

El totpoderós Murdoch té un taló que se li resisteix (relativament): el Regne Unit. Després d’haver intentat infructuosament controlar tot el capital de la televisió de pagament Sky, també ha provat d’impulsar un canal tot notícies de biaix conservador, a imatge i semblança de la temible Fox News als Estats Units. Però, després de fer números, ha vist que el projecte té tots els ídems d’estavellar-se financerament. I encara més quan ja hi ha en marxa un projecte de televisió esbiaixada cap a la dreta, liderat per Andrew Neil.

El que és interessant és la reflexió que Rebekah Brooks, alta executiva del grup, ha fet saber a la redacció: els resulta molt més interessant produir programes concrets i col·locar-los a les plataformes de pagament, que van necessitades de continguts.

La notícia m’enxampa seguint aquests dies la polèmica entre Ana Rosa Quintana i Pablo Iglesias. La manera com la presentadora s’ha posicionat frontalment contra el líder de Podem, acusant-lo directament de “feixista”, hauria d’alertar. És cert que ho fa des de l’altaveu d’una empresa privada, però fa servir un bé públic com és l’espai radioelèctric. Però Espanya va decidir -bé, Zapatero- que era una gran idea deslliurar els canals privats d’unes mínimes obligacions de servei públic. Durant un temps hem especulat sobre si la ultradreta feixistoide tindria capacitat de muntar una Fox News a l’espanyola. N’hem vist intents precaris a Intereconomía, o per part de Javier Negre i els seus adlàters. No feien por, esclar, perquè ja es veia que es tractava d’un exèrcit de Pancho Villa, sense capacitat de muntar res amb cara i ulls. Però és que, de fet, Fox News ja ha arribat, des de fa temps. El programa d’Ana Rosa és el Fox and Friends particular: una presentadora clarament partidista, amb lligams poc edificants amb el deep state -ai, aquelles reunions amb Villarejo- i amb la voluntat clara de normalitzar la ultradreta a Espanya. Quintana ha arribat abans a la conclusió de Rebekah Brooks: ¿qui vol la nosa de tot un canal si pots col·locar el teu altaveu en una televisió ja existent?

De la mateixa manera que a Espanya no hi ha premsa sensacionalista tabloide com al Regne Unit perquè els diaris de la caverna assumeixen amb gust aquesta funció, també televisivament ens hem de preguntar si no s’ha fet cap Fox News perquè, de fet, els objectius que aconsegueix un òrgan d’opinió com aquest ja estan ben institucionalitzats en el sistema comunicatiu. No cal actuar al marge i muntar un sistema alternatiu, com va fer Murdoch per rivalitzar amb l’hegemònica CNN. A Espanya només cal posar la televisió líder al matí.

stats