02/01/2023

Abans tot allò estava nevat

2 min

El 2022 ha estat l'any més càlid des que hi ha registres a Catalunya. Això diu el titular de la notícia redactada pel meteoròleg de l’ARA Miquel Bernis, que ha confrontat les dades de la seqüència històrica.

Ahir vaig confirmar-ho a Núria: el cremallera hi puja amb la precisió de sempre, el santuari i els seus voltants fan goig, però no hi ha neu. És a dir, hi ha la neu que han fabricat els canons, sobre la qual llisquen els esquiadors i baixa la canalla amb les planxes i els trineus. I en alguns replecs dels camins d’accés encara aguanta alguna llepada de neu però convertida en glaç, resguardada del sol per les ombres dels boscos. El llac està glaçat, sí, però aixeques els ulls cap a les carenes que rodegen la vall, que s’enfilen cap als tres mil metres, i, de nou, no gaire.

El canvi climàtic li està canviant la pell al país, i això impacta en l’economia i els costums, però també afecta la nostra relació amb els espais naturals. ¿Com és possible ser al gener al Pirineu, a 2.000 metres, i veure-hi tan poca neu? També està canviant la nostra relació amb les estacions de l’any, perquè, aquest 2022, els mesos de maig i octubre han estat els més calorosos registrats mai i d’aquí l’enutjosa realitat d’un estiu de sis mesos. On s’és vist? I encara una dada més: tant el 2021 com el 2022 han sigut més secs a l’Observatori Fabra de Barcelona que qualsevol altre any des del 1914.

Tot això ha d’impactar, per força, en l’estat d’ànim general: un pare li explicava a la seva filla que “abans” tot allò estava nevat. Es va fer un silenci incòmode, trist. Un bonic dia d’excursió, de fer treballar les cames i d’eixamplar la vista i els pulmons, que acaba amb un punt de preocupació pel present i pel futur.

stats