30/05/2013

Assemblea de periodistes sense lingüistes

2 min

Al suro del bar de TV3 hi ha un cartell que anuncia una assemblea del Sindicat de Periodistes de Catalunya i el Sindicat de Professionals de la Comunicació. Es va fer el dia 16 d'aquest mes al Pati Llimona, de Barcelona. Us copio el títol de la trobada tal com està escrit: "Qué quedará del periodisme?" Doncs si ho hem de jutjar pel cartell, res de res.

En un eslògan de quatre paraules, dues faltes. "Qué quedará". Dos accents tancats que haurien de ser oberts. Si l'autor ho ha fet amb ordinador, li hem de reconèixer el mèrit. És difícil escriure malament "què" perquè a sota t'hi apareix una ratlleta vermella amenaçadora. I encara és més difícil escriure malament "quedarà", perquè si ho fas, la màquina t'ho corregeix. Si persisteixes, ratlleta vermella.

Ja sé que hi ha periodistes o escriptors que fan faltes d'ortografia. Per això existeixen els professionals de la correcció (que, per exemple, han repassat això que ara llegiu). Les faltes d'ortografia envaeixen els cartells dels menús dels restaurants de cap estrella o de tres, campen pels llibres infantils i no tan infantils, les trobem al text de la Lomce i fins i tot a la sopa de lletres, de manera que era d'esperar que un dia apareguessin també, ben grosses i destacades, al cartell d'una assemblea de periodistes que volen debatre el futur de la professió. No m'escandalitza que els periodistes que deuen haver escrit o supervisat el text facin faltes. El que m'escandalitza és que no siguin, com s'espera d'ells, uns fanàtics del rigor i no hagin vist la conveniència de demanar a un lingüista que els corregeixi el cartell. Al contrari. Potser són d'aquells (en conec més d'un) que consideren que els lingüistes són uns refistolats torracollons (uns tocapelotas , vull dir) que es passen el dia coartant l'espontaneïtat dels genis.

stats