24/12/2023

25 de desembre, fum, fum, fum!

2 min

Fem servir la paraula fum no només per referir-nos al vapor o la barreja de gasos que emet el foc, sinó també per indicar que una cosa no és certa. La nadala que canta “el 25 de desembre, fum, fum, fum!” ens presenta una curiosa paradoxa. La lletra de la cançó és religiosa, ja que de sortida ja ens diu que “ha nascut un minyonet ros i blanquet”.

Ara be, ¿podria la lletra haver tingut en el passat un altre significat que qüestionés moltes de les tradicions cristianes? Podria “fum, fum, fum” referir-se a “mentida, mentida, mentida”? No directament, perquè l’expressió això és fum és recent i la nadala és dels segles XV-XVII. Ara bé, no deixa de ser una coincidència ben curiosa, perquè aquesta nadala és la més subversiva i permetia que cada persona pogués inventar estrofes, intercalant el “fum, fum, fum”. Inclou clarament aquest permís quan diu “qui dirà més gran mentida?”

Aquesta és la mentida: és bastant improbable que Jesús de Natzaret naixés el 25 de desembre. Es va decidir aquesta festa per aprofitar i erradicar les festes paganes romanes. Tant la del solstici d’hivern com la del final de les feines agrícoles i, el més important, les conegudes saturnals, en honor de Saturn i altres déus, com ara Stercutis, déu de la fertilització de les terres amb abonament excrementici.

Durant les saturnals, els esclaus tenien permís especial per no servir els seus amos durant un dia i fins i tot es podien vestir amb les seves robes. Eren festes d’orgies, grans menjars i intercanvi de regals. L’emperador Constantí i el papa Juli I van decidir mantenir-ho tot menys les orgies i substituir Saturn i Stercutius per Jesús, i així a la gent no se li prenien els costums i les anhelades festes.

Avui dia fem un gran àpat, ens reunim els familiars i ens intercanviem regals. Com abans! I ho fem en nom de Jesús. Però tot és fum, perquè, com he dit, Jesús no va néixer en aquesta data i és més probable que hagués nascut a la tardor.

¿Tot això treu valor al Nadal? No! En absolut! Sempre ho he dit. L’important no són només les creences. Són els valors. I els valors cristians de Jesús, generositat, amor, humilitat i pau, són universals. I mai no seran fum.

Bon Nadal a tothom!

stats