Generalitat de Catalunya
Misc 07/11/2022

Els videojocs són cultura!

La potent indústria dels videojocs a Catalunya genera oportunitats educatives i econòmiques.

Redacció
3 min
Drets d'accés

És innegable: els videojocs són un fenomen planetari, un entreteniment de primer ordre per a les masses. Amb els anys ha acabat convertint-se en una de les indústries culturals capdavanteres i amb unes perspectives de creixement per sobre de la resta. I és que, si estan ben dissenyats, els videojocs poden esdevenir experiències totals des d’un punt de vista de consum i de creació artística.

A Catalunya, fins a un 51,5% de la població hi juga, sigui al mòbil, a l’ordinador o a la tauleta. Tanmateix, en molts àmbits de la societat encara predomina la creença que els videojocs són dolents per a la salut, violents o alienadors: no són considerats una forma d’art. En aquest sentit, queda molta feina per fer per canviar la seva percepció social i perquè sigui considerada una indústria cultural com la resta, generadora d’oportunitats educatives i econòmiques.

En aquest sentit, cal destacar que els videojocs són una plataforma d’aplicació i difusió d’altres disciplines culturals com la creació musical, la creació artística gràfica digital o la creació literària.

A més, els anomenats serious games, per exemple, són una gran eina d’aprenentatge: permeten millorar competències a l’escola o a casa, o fins i tot serveixen per tractar trastorns i malalties. Estem parlant de vivències totals en l'àmbit narratiu, estètic, psicològic i tecnològic, i tot plegat en un entorn amigable per a infants i joves. Són un instrument útil que a casa nostra no només tenim la sort de gaudir, sinó que també produïm.

Perquè sí, els videojocs també són indústria a Catalunya. Un sector rellevant de l’economia digital amb una llarga cadena de valor que no para d’evolucionar positivament i de manera significativa en els seus principals indicadors.

Poc més de la meitat de la població de Catalunya juga a videojocs.

Un sector líder

Segons el Libre Blanc del Videojoc a Catalunya 2021, Catalunya compta amb 200 empreses desenvolupadores de videojocs que ocupen prop de 4.000 professionals i que facturen més de 550 milions d’euros, creixent un 70% en només 5 anys. Tant és així que el videojoc fet a Catalunya concentra més del 50% de la indústria de tot l’estat espanyol, en un cas força excepcional de fortalesa per part d’un ecosistema industrial, econòmic i professional.

Aquest lideratge, a més, té les seves rèpliques en la formació de professionals. I és que la creació de nou talent per a aquest ecosistema evoluciona encara més ràpid: Catalunya té 8 universitats que imparteixen estudis superiors de videojocs.

I tot plegat només acaba de començar. Perquè amb la posada en marxa de la nova legislatura, el Departament de Cultura –juntament amb uns altres nou departaments del Govern català– s’ha compromès a sistematitzar i consolidar amb el sector les polítiques encaminades a enfortir l’ecosistema català del videojoc. Per això l’any 2019 es va posar en marxa la Taula del Videojoc, l’espai de concertació i treball entre el sector i la Generalitat de Catalunya.

Els videojocs són una plataforma d’aplicació i difusió d’altres disciplines culturals com la creació musical, la creació artística gràfica digital o la creació literària.

60 accions a la Taula del Videojoc

Enguany la Taula ha presentat una bateria de 60 actuacions per accelerar el posicionament social i estratègic del videojoc a Catalunya, un pla d’accions complet que aplega totes les dimensions d’interès per a l’ecosistema català del videojoc, com la creació de recursos a disposició de les empreses, l’organització de trobades entre els i les professionals del sector, el foment del talent al territori amb programes d’incubació, l’impuls d’un programa de mentories per a la professionalització i la internacionalització, o la millora dels plans d’estudis universitaris i de la Formació Professional dual i contínua.

El videojoc a Catalunya és present i és futur. És present perquè al nostre país la indústria ja crea productes de qualitat de referència internacional. I és futur perquè tindrà un paper fonamental en l’avenç de les societats. El videojoc és molt més que un joc. Sí, el videojoc és cultura!

stats