Misc 16/09/2014

Un imam obre a Sud-àfrica la primera mesquita mixta i que accepta homosexuals

El centre vetarà les dones que es cobreixin completament la cara

Efe
3 min
Dues dones passen per davant d'una mesquita. REUTERS

JohannesburgEnmig d'una onada de desqualificacions de la comunitat musulmana de Sud-àfrica, l'imam Taj Hargey inaugura aquesta setmana a Ciutat del Cap la Mesquita Oberta, el primer temple islàmic que accepta homosexuals i no aparta les dones de l'oració ni tampoc de la presa de decisions.

"Necessitem una mesquita oberta a tothom, una mesquita que no sigui xovinista, que no sigui sexista", explica en conversa telefònica a Efe Hargey, acadèmic d'Oxford en estudis islàmics bregat en la lluita al Regne Unit per un islam il·lustrat.

Nascut a Ciutat del Cap el 1955, en el si d'una família analfabeta descendent d'esclaus malais, el doctor Harvey va descobrir durant els seus estudis a Egipte i al Regne Unit que l'islam que va aprendre de petit era "un conte de fades".

"Era l'islam dels costums culturals, que no té res a veure amb el de l'Alcorà", diu sobre la religió musulmana que es predica des de gairebé tots els temples, la qual critica amb vehemència.

"No és el mateix cultura que religió, tradició que fe", diu l'"imam afaitat", que és com l'ha anomenat la premsa britànica.

Hargey recrimina a l'ortodòxia musulmana dominant el fet d'haver traït la naturalesa "universal" de l'islam en vincular-lo a l'estètica àrab i a tradicions obsoletes que vulneren els drets humans.

Violació de l'Alcorà

Per això, no acceptarà de la seva Església el que anomena "dones emmascarades", és a dir, que amb el burca o altres formes de vel que cobreixen la cara, cosa que considera "una violació de l'Alcorà".

"Cobrir la cara en públic significa no poder ser reconegut per l'altre", assevera el professor, que veu en aquesta pràctica exportada per l'Aràbia Saudita una forma d'"aïllament" de les musulmanes comparable al sistema polític de segregació racial de l'"apartheid".

Aquest combatiu intel·lectual mahometà ha llançat aquest any al Regne Unit una campanya per la prohibició del burca als espais públics, la qual cosa li ha costat virulents atacs de nombrosos líders islàmics.

Hargey es rebel·la així mateix contra l'ús de l'abillament masculí de color clar i tela fina –túnica tres quarts sobre pantalons–, vestimenta que ell anomena "pijama".

L'acadèmic rebutja la xaria o llei islàmica i la titlla de batibull de "lleis i costums" formulats des d'un "punt de vista estrictament masculí" que els homes han anat "afegint" a l'Alcorà a través dels segles.

"La lapidació per adulteri no troba a l'Alcorà", afirma Hargey, que explica que aquesta mesura de càstig és una "tradició" originalment aliena a l'islam que es va implantar centenars d'anys després de la mort de Mahoma.

En aquest sentit, la seva Mesquita Oberta condemnarà "sense reserves" actes de barbàrie comesos en nom de l'islam, com les decapitacions o les matances de l'Estat Islàmic (EI), un grup que va qualificar de "totalment contrari a l'islam".

Hargey cita l'Alcorà per aclarir que no té intenció de convertir ningú, i menysprea els enfrontaments dels diversos corrents dins la religió musulmana.

"No estem interessats en el wahhabisme, el salafisme, el sunnisme, el xiisme... Qualsevol que vingui a la nostra mesquita en pau i amistat serà benvingut", declara, i assegura que abraçarà seguidors de tots els credos i persones de totes les orientacions sexuals.

"Espero que aquesta idea revolucionària s'expandeixi pel continent africà, per Zàmbia, el Congo, Egipte, cap a Europa i a tot el món", diu l'imam sobre les seves expectatives per a la mesquita que obre divendres amb una oració que espera convocar unes 300 persones en aquesta ciutat de l'extrem meridional africà.

Hargey no té por de les reaccions radicals: "No estic espantat, perquè són uns covards i no són demòcrates. Sud-àfrica reconeix la llibertat de culte. Si no els agrada la nostra mesquita, que no vinguin".

stats