Negociacions per a la investidura a l'Estat
Misc 15/09/2023

Sánchez promet un acord per a la investidura "plenament coherent" amb la Constitució

Feijóo redobla la seva defensa d'Aznar davant les crítiques de la Moncloa

4 min
El president del govern en funcions, Pedro Sánchez, parla amb el president de la CEOE, Antonio Garamendi

Madrid / BarcelonaAmb la dreta més reaccionària, inclòs el PP, atiant els carrers contra una amnistia per als represaliats del Procés, Pedro Sánchez ha llançat un missatge de tranquil·litat sobre la negociació amb l'independentisme per a la seva investidura. En una intervenció sobre la presidència espanyola de la UE a la seu de la patronal CEOE, el president espanyol ha promès als empresaris un projecte de "progrés", de "convivència", que "garanteixi l'estabilitat" i també, ha destacat, "plenament coherent amb la lletra i l'esperit de la Constitució". Una manera de respondre a la denúncia de veus com la de l'expresident José María Aznar, que l'acusen de voler acabar amb els fonaments de la carta magna.

Sánchez, però, no ha centrat el seu discurs en el contingut de l'eventual acord amb Junts i ERC, sinó en retreure al candidat popular, Alberto Núñez Feijóo, la seva "descomunal pèrdua de temps" amb un debat d'investidura, previst per als dies 26 i 27 de setembre, abocat al fracàs. "Coneixent la seva incapacitat, ha sotmès el país a un període de paràlisi i bloqueig", ha dit, i ha criticat que s'hagi "desentès" de la seva investidura per concentrar-se en "evitar-ne qualsevol altra".

Feia referència, en aquest sentit, a la mobilització que el PP ha convocat contra l'amnistia per al dia 24, en vigílies del debat d'investidura de Feijóo, i amb la qual els populars busquen exercir d'oposició. "El temps no és de tal o tal altre candidat, el temps és de tots els espanyols", ha continuat Sánchez, que tot i assegurar que respecta els "terminis de la democràcia" ha deixat clar que assenyalarà el fet que el líder del PP perdi el temps "capritxosament", una "forma d'actuar nociva per a la societat", ha dit.

Davant l'ofensiva del PP, Europa Press ha informat aquest divendres que el PSOE presentarà mocions a tots els ajuntaments defensant el diàleg amb els partits independentistes. En el text, els socialistes insten "al nou govern d'Espanya a continuar fent del diàleg, dins del marc constitucional, l'eina per millorar la convivència entre els catalans i la d'aquests amb la resta d'Espanya".

El moviment del PSOE arriba després de l'alineament de Feijóo amb l'estratègia d'Aznar. Tant ell com el també expresident Mariano Rajoy participaran en el gran acte que el PP ha convocat a Madrid, segons fonts del PP. L'acte, obert a la ciutadania, finalment tindrà lloc el dia 24 a les 12 h a l'avinguda de Felip II, segons apunten les mateixes fonts. La protesta servirà, sobretot, per alertar del "risc" que "el PSOE accepti amnistiar els polítics que van desafiar l'Estat" i "esborri les conseqüències jurídiques del Procés", segons les mateixes fonts del PP.

Aznar deixa el protagonisme a Feijóo

Mentre Sánchez parlava davant la patronal, Alberto Núñez Feijóo tancava una setmana que tampoc ha sigut positiva per a ell. Des que el 23-J va aconseguir una victòria insuficient per arribar a la Moncloa, el partit viu desorientat, no troba l'estratègia per refer-se i el lideratge del seu president va en clara davallada. La prova és que ha hagut de ser l'expresident espanyol José María Aznar qui esperonés el partit per liderar una ofensiva en contra de qualsevol pacte del PSOE amb l'independentisme per aprovar una llei d'amnistia. Conscient o no, l'exlíder popular ha acabat eclipsant Feijóo i aquest divendres li ha volgut compensar en la clausura del campus de la fundació FAES. Aznar s'ha centrat a parlar d'Europa en el col·loqui que ha mantingut amb el vicepresident de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, i ha deixat que fos Feijóo qui defensés l'ofensiva contra Sánchez. Una ofensiva, això sí, que ja va encetar ell dimarts: "No ens silenciaran amb les seves pressions i atacs". Feijóo, un cop més, ha anat a remolc.

Aznar ha intentat no fer-li ombra i quan li ha donat pas, l'ha presentat com "l'esperança d'Espanya". Ja al faristol, Feijóo s'ha tornat a posar al costat de l'expresident espanyol davant la resposta que va rebre de la portaveu del govern espanyol en funcions, Isabel Rodríguez. "Vull traslladar tot el suport davant els atacs esbojarrats que has rebut simplement per donar la teva opinió", ha afirmat Feijóo, que ha demanat la dimissió de Rodríguez: "Han acusat Aznar de colpisme. Això es qualifica per si sol i mereixeria la dimissió de la ministra". De fet, ha acabat tirant d'ironia per respondre a aquestes crítiques: "Si fossis antidemocràtic i colpista, el govern t'indultaria, t'amnistiaria i et demanaria que li votessis la investidura".

Abans de l'acte d'aquest migdia, el PP ja havia intentat tancar el debat sobre si Feijóo havia fet seguidisme d'Aznar explicant que tant l'expresident espanyol com Mariano Rajoy seran a l'acte del 24 de setembre a Madrid. Un acte que volen que serveixi per alertar del "risc que el PSOE accepti amnistiar els polítics que van desafiar l'Estat" i esborri les "conseqüències jurídiques del Procés". Una mostra més que el PP pensa més en una investidura de Pedro Sánchez que no pas en la que ha de provar d'aquí a dues setmanes el president del seu partit, que donen per perduda tot i no verbalitzar-ho.

stats