Misc 09/12/2021

El jutge Ruz posa setge a l’entorn empresarial de Pujol Ferrusola

Imputa 11 empresaris per participar en negocis del primogènit

Núria Orriols
3 min

BarcelonaEl jutge Pablo Ruz va citar ahir a declarar com a imputats 11 empresaris i 27 testimonis en la seva investigació sobre l’origen de la fortuna a l’estranger de Jordi Pujol Ferrusola. D’aquesta manera, el jutge ha posat en el punt de mira l’entorn empresarial del fill gran de l’expresident Jordi Pujol. Els imputats, que ho estan per presumptes delictes de blanqueig de capitals, contra la hisenda pública i falsedat en document mercantil, estan cridats a declarar el dia 12 de novembre per la seva suposada “participació i cooperació” en diverses “operacions mercantils investigades” a l’entorn de Pujol Ferrusola.

En la llista d’imputats hi ha figures d’empreses que van pagar a Pujol Ferrusola -per feines que la policia espanyola creu inexistents- i a familiars de la seva exdona, Mercè Gironès, també imputada. Els 11 empresaris són el conseller delegat de l’empresa Copisa, Xavier Tauler Ferré, que va facturar nombroses feines al primogènit de Pujol; els empresaris promotors el grup Comsa Emte, Carles Sumarroca Coixet -fundador de CDC- i el seu fill Carles Sumarroca Claverol; A. G. K., de les empreses Famguega i Life Mataro; Gustavo Buesa Ibáñez i Josep Mayola Comadira, que van ser socis del fill gran dels Pujol en l’empresa Gestió i Recuperació de Terrenys, adjudicatària de contractes públics, que va pagar al primogènit per feines qüestionades pels investigadors, i Luis Delso Heras, del Grupo Isolux. Ruz també ha imputat els exsogres de Pujol Ferrusola, Ramon Gironès Pages i Mercè Riera Anglada, i el seu excunyat, Ramon Gironès Riera.

Segons l’agència Efe, hi ha testimonis que van apuntar al pare de Mercè Gironès -l’exdona de Pujol- com la persona que va acudir a cobrar una comissió del 3% per intermediar en la venda d’unes finques, una quantitat que havien de pagar a Mercè Riera i a un altre dels imputats, l’arquitecte urbanista Xavier Corominas Riera.

La investigació de l’entorn empresarial del fill gran del patriarca gira al voltant dels pagaments que diverses societats van fer a Pujol Ferrusola per tasques d’assessorament en feines relacionades amb l’administració catalana. Els 27 testimonis que el jutge cita en la interlocutòria hauran de declarar els dies 13 i 14 de novembre.

El dia 15 de setembre el jutge de l’Audiència Nacional va citar a declarar Jordi Pujol Ferrusola, juntament amb la seva exdona, per suposats delictes contra Hisenda i per blanqueig de capitals.

En la seva declaració com a imputat, el fill gran de l’expresident va negar haver rebut comissions per intercedir en adjudicacions públiques i va defensar que els cobraments que va rebre d’empreses concessionàries responien a feines reals i no fictícies. Aquest cas va arribar al jutge Ruz arran de la denúncia de María Victoria Álvarez, l’examant de Pujol, l’any 2013, i indaga el moviment de divises efectuat entre el 2004 i el 2012 en tretze països, com és el cas de Suïssa, Liechtenstein i les illes Caiman.

Bloqueig als bancs andorrans

El jutge Ruz també va determinar ampliar la comissió rogatòria cursada a Andorra, per tal que la Banca Privada Andorrana remeti informació sobre l’operació de Pujol Ferrusola de retirar 2,4 milions d’euros a favor de la societat editorial mexicana Anzuelos Soluciones S.A. Al mateix temps, el magistrat també va requerir a les entitats bancàries andorranes “el bloqueig preventiu i immediat de tots els comptes” en què siguin titulars, tinguin poders de disposició o siguin representants Pujol Ferrusola i la seva exdona. A més, dins la bateria de diligències, es cursen comissions rogatòries a Liechtenstein i al Regne Unit per sol·licitar informació sobre la constitució de diverses societats i la titularitat dels comptes a nom de diverses societats mercantils.

stats