30/10/2016

Rufián indigna el “PSOE Iscariot”

2 min
Rufián indigna el “PSOE Iscariot”

Madrid“No és no”. El crit de Gabriel Rufián comunicant el seu vot contrari a Mariano Rajoy va ferir els diputats socialistes, que van respondre escridassant-lo. Era el colofó d’un debat parlamentari dur, amb un to elevat i en què el protagonista, més enllà del president investit, va ser el viratge del PSOE del no -expressat en aquest “no és no” que cridava Rufián- a l’abstenció. Els partits que ahir no van votar Rajoy van sucar-hi pa i van donar per mort el PSOE com a partit d’esquerres.

El que més va ferir els socialistes ahir va ser, precisament, el discurs del diputat d’ERC. Rufián va ser molt dur, acusant els abstencionistes de formar part del “PSOE Iscariot”. Sense deixar-se la referència a la guerra bruta als GAL -va tirar de joc de paraules parlant en castellà d’ una de cal y otra de arena -, va exposar la “vergonya” que suposa per als votants d’esquerres el canvi d’opinió del PSOE.

Ho va fer llegint missatges a Facebook de “socialistes de tot cor” que parlaven de “traïció”, dels fundadors del partit “removent-se a la tomba” o de sentiments com “ràbia i fàstic”. Tot seguit, va iniciar tot un seguit de preguntes retòriques: “¿No els fa vergonya donar el poder a un dels partits més reaccionaris d’Europa?”

La indignació entre els diputats socialistes era notable. Dos parlamentaris van marxar de l’hemicicle. Eduardo Madina, cridat a l’ordre per la presidenta del Congrés, Ana Pastor, picava al seu escó cridant “De què va?” La indignació la va fer evident el cap de files socialista, Antonio Hernando. Tot i que en el debat d’investidura no són habituals les rèpliques per al·lusions, Pastor -que no havia deixat acabar a Rufián- l’hi va concedir per respondre al republicà. “El PSOE ha vessat sang, suor i llàgrimes perquè el senyor Rufián pugui seure al Congrés”, va exclamar. L’aplaudiment va ser unànime a la bancada del PSOE, però també del PP i de C’s. Rufián va assenyalar-los amb el dit i, lluny de retractar-se, va dir: “A mi em faria vergonya”.

Tots els socialistes van reprovar el republicà, incloent-hi els que estaven d’acord amb el no a Rajoy. “Em fa vergonya que una persona com ell representi un partit històric com ERC i representi Catalunya”, va denunciar Meritxell Batet en declaracions a l’ARA, i va lamentar que no mostri “cap respecte” a un partit històric com el PSOE.

La de Rufián va ser la més dura, però no l’única intervenció que va fer èmfasi en el viratge socialista. També va doldre al PSOE la del representant d’EH Bildu, Oskar Matute: “La part bona del PSOE és que es pot confiar en la seva paraula: sempre tenim la certesa que no la compliran”, els va etzibar.

Homs adverteix Rajoy

Si Rufián va carregar contra el PSOE, el portaveu del PDECAT, Francesc Homs, va centrar-se en Rajoy. Homs va advertir-li que el camí cap al referèndum seguirà inalterable: “El futur de Catalunya no el decidirà vostè, el decidiran els catalans”, va avisar Homs, que tot i això va mantenir la porta oberta a negociar els termes de la votació. “Que hi hagi diàleg dependrà de vostè”, li va reclamar. Rajoy té des d’avui per respondre a la crida.

stats