Congrés de Diputats

Rajoy atribueix a Bárcenas la corrupció del PP i nega haver parlat mai amb Villarejo

L'expresident espanyol creu que Fernández Díaz és innocent i demana esperar a la sentència judicial

3 min
L'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy, en compareixença a la comissió d'investigació del cas Kitchen al Congrés

MadridPablo Casado va anunciar la marxa del PP de la seu de Génova amb l'objectiu de marcar distàncies amb un passat tacat de corrupció, però Mariano Rajoy es resisteix a acceptar que el partit que va presidir va cometre irregularitats acreditades amb sentències judicials. En la seva compareixença a la comissió d'investigació del cas Kitchen al Congrés, Rajoy ha atribuït la Gürtel i la causa sobre la caixa B a l'extresorer Luis Bárcenas. "El PP ha estat condemnat només com a partícip a títol lucratiu, una figura jurídica que exigeix que el condemnat desconegui absolutament el fet pel qual ha estat condemnat. Aquella va ser una operació comesa per una persona en què no estaven involucrats la immensa majoria de militants que té el PP a tot Espanya", ha assegurat.

Rajoy ha arribat acompanyat de l'actual vicepresidenta del Congrés, Ana Pastor, una dirigent fidel a l'expresident. L'exlíder del PP ha vingut preparat amb una pila de documents que ha consultat i llegit per respondre a algunes de les preguntes. "No hi ha cap sentència que acrediti la caixa B del PP", ha sigut una de les afirmacions més sorprenents de la compareixença, atès que s'ha confirmat tant en la causa de Gürtel com en la de les obres de la seu de Génova. Rajoy ha subratllat que va ser Bárcenas qui, individualment, va pagar en negre les reformes.

Si l'expresident del PP ha interpretat a la seva manera les sentències judicials per desmarcar el partit de la corrupció, més senzill ho ha tingut per no donar credibilitat al cas Kitchen. D'entrada, ha negat cap contacte amb l'excomissari José Manuel Villarejo. Després, com que es troba en fase de processament i no s'ha celebrat encara el judici, Rajoy ha reclamat preservar la presumpció d'innocència dels investigats, principalment l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz i el seu ex número 2, Francisco Martínez. "No crec que [Fernández Díaz] hagi muntat cap dispositiu perquè no hi ha cap sentència que ho acrediti", ha replicat al portaveu del PSOE, Felipe Sicilia, a qui li ha demanat ser més "prudent amb les seves imputacions". "Les imputacions les fa el jutge instructor", ha puntualitzat el diputat.

Rajoy no ha amagat el seu malestar al llarg de la compareixença pel to dels portaveus, a qui ha retret que "acusin en lloc de fer preguntes". Ha criticat que els diputats puguin protegir-se rere la inviolabilitat parlamentària i els compareixents, en canvi, estiguin obligats a dir la veritat. Fins i tot, ha desacreditat l'existència mateixa de la comissió pel fet de desenvolupar-se en paral·lel a la causa judicial. "Hi ha molta gent que ha vingut aquí a demostrar els seus prejudicis amb mitges veritats i mitges mentides. Però no oblidin que la gent té drets", ha defensat.

Rajoy, a Rufián: "Ha fet el ridícul"

I sobre drets i la presumpció d'innocència en parla al seu darrer llibre, Política per a adults, que ha portat a la compareixença i ha ofert com a obsequi al portaveu d'ERC, Gabriel Rufián. Amb ell ha mantingut l'interrogatori més tens de la tarda. El diputat republicà no ha aconseguit treure-li informació, però sí fer-lo enfadar. "Quina barbaritat... bé, callo"; "Li està donant un nivell certament notable"; "És una pregunta molt intel·ligent"; "No pot venir aquí a qualificar-me de mentider", i "Crec que ha fet el ridícul" han sigut algunes de les frases que l'expresident espanyol ha dedicat a Rufián.

Un altre dels consells que Rajoy s'ha volgut permetre donar als parlamentaris ha sigut no creure's Villarejo ni Bárcenas. "Em preocuparia que entre el que digui el senyor Villarejo o el que digui el senyor Rajoy, no em cregui a mi", ha respost a la portaveu de Vox, Macarena Olona. Així, el líder del PP ha criticat que s'utilitzi com a "font d'autoritat" persones investigades i condemnades –com Bárcenas– perquè opten per "atacar altres persones com a estratègia de defensa".

Amb aquesta premissa ha negat tot el que li han atribuït Villarejo i Bárcenas, tot i els informes policials i resolucions judicials que avalen part del que ells afirmen. L'excomissari va explicar en la seva compareixença a la comissió del cas Kitchen del Congrés que Rajoy va entrar al despatx de Cospedal mentre mantenien una reunió a Génova i els va emplaçar a "continuar treballant". "És fals", ha dit. Pel que fa a l'extresorer, durant el judici de la caixa B va relatar que existeix un àudio entre ell i Rajoy –que li haurien robat– en el qual Bárcenas portava documentació sobre el finançament irregular del partit i l'expresident la destruïa davant seu. "No tinc la més remota idea d'aquest àudio", ha contestat.

En el seu retorn al Congrés i davant una certa impotència per part dels diputats, Rajoy ha negat les condemnes per corrupció del PP, ha dit que no sabia res de res malgrat els indicis i ha qüestionat la feina dels parlamentaris.

stats