Misc 17/12/2019

La Comissió es desmarca de Borrell: "Respectem la independència de la justícia i no comentem casos individuals"

La defensa de Puigdemont estudia accions legals per les declaracions de l'alt representant de la UE

i
Júlia Manresa
3 min
L'alt representant de la UE, Josep Borrell, amb el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez.

Brussel·lesJosep Borrell no va trigar a reaccionar després que aquest dilluns la justícia belga decidís deixar en suspens el procés de les euroordres per extradir Carles Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig a l'espera de saber si tenen immunitat parlamentària o no. El nou alt representant de la Unió Europea i vicepresident de la Comissió va criticar amb sarcasme la decisió de la justícia belga, unes declaracions de les quals la mateixa Comissió Europea s'ha desmarcat. Preguntat per la qüestió, un portaveu assegura que des de l'executiu comunitari "respecten la independència de les autoritats judicials" i que, per tant, "no comenten casos particulars".

El mateix portaveu comunitari reitera que el procés de les euroordres és "purament judicial" i que la Comissió "no hi té cap rol". Val a dir, però, que evita respondre sobre el fet que un dels membres del seu executiu sí que hagi comentat el cas particular de la gestió que Bèlgica fa de les euroordres. Encara no fa un mes que Josep Borrell és el responsable de la diplomàcia europea però no és la primera vegada dona feina als portaveus de la Comissió amb les seves accions o declaracions. La primera va ser quan va piular informació confidencial del procés d'euroordre de l'exconsellera Clara Ponsatí, exiliada a Escòcia. Aleshores, Brussel·les va recordar que es tracta d'informació confidencial i va deixar caure que correspon a les autoritats competents investigar els incompliments d'aquestes normes. La Comissió, però, va poder escudar-se en el fet que aleshores encara era ministre d'Exteriors espanyol. Ara Brussel·les se'n desmarca, però tampoc va més enllà.

"Si les autoritats judicials de Flandes encara no han fet cas de l'euroordre per una coneguda etarra –Natividad Jáuregui– a qui es reclama per delictes de sang i que continua a Bèlgica tranquil·lament perquè els jutges no han considerat oportú que sigui jutjada a Espanya... Si això passa des de fa anys, no ens ha d'estranyar que passin altres coses", va opinar Borrell en declaracions als mitjans després d'un fòrum de ministres d'Exteriors europeus i asiàtics celebrat a Madrid.

El posicionament oficial de l'executiu comunitari és que l'euroordre és un sistema d'èxit pel que fa a la cooperació judicial entre estats membres tot i que el nou comissari de Justícia, el belga Didier Reynders, s'ha mostrat disposat a estudiar-ne una millora si així ho determina l'avaluació que actualment està en curs. Borrell va assegurar dimarts que l'euroordre necessita una millora.

Puigdemont estudia mesures legals contra Borrell

El que també va ser ràpid a reaccionar davant les declaracions de l'exministre espanyol va l'equip legal de Carles Puigdemont. L'expresident i els exconsellers han avisat que ja estudien mesures legals per emprendre contra Borrell per haver dubtat de la imparcialitat de la justícia belga, i ha posat en coneixement de les autoritats judicials belgues les seves declaracions. En un comunicat, Puigdemont, Comín i Puig expliquen que han presentat una queixa formal davant la Comissió Europea, de la qual Borrell és vicepresident. També l'eurodiputada d'ERC Diana Riba ha enviat una carta a la Comissió Europea demanant explicacions sobre aquestes declaracions.

Però en el front del cas judicial obert a Bèlgica, la defensa de Puigdemont ha posat les declaracions de l'exministre en coneixement de la Cambra del Consell (la instància judicial que tracta el cas de les seves euroordres). També explica que ha traslladat les declaracions perquè s'emprenguin "les oportunes accions legals en contra seva, que, en tot cas, s'exerciran davant la justícia belga, de la independència de la qual només dubta el senyor Borrell".

Tot plegat, doncs, s'afegeix a l'entramat judicial que els exiliats estan teixint des de Bèlgica, tant en instàncies europees com a la justícia del mateix país, amb l'objectiu de desactivar la judicialització del procés independentista a Espanya. Aquesta setmana també s'ha fixat el dia 20 de febrer com la data de la nova vista sobre la demanda civil que van presentar contra el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena per falta d'imparcialitat. A més, Puigdemont també té oberta una investigació a Bèlgica sobre els dispositius GPS que es van trobar al seu cotxe, que, segons la seva defensa, van ser posats de manera il·legal per les autoritats espanyoles.

stats