Misc 15/12/2015

Ser president d'un país escurça la vida, segons un estudi

El 'British Medical Journal' assenyala que els líders d'un país viuen 2,7 anys menys que els candidats a la presidència

Anna Moyà
2 min
Barack Obama en una imatge actual, on s'evidencia l'envelliment que ha patit d'ençà que és president dels EUA. OLIVIER DOULERY / EFE

BarcelonaDirigir un país és perjudicial per a la salut: els presidents viuen una mitjana de 2,7 anys menys que els candidats a qui vencen a les eleccions. Així ho recull un estudi publicat per la revista British Medical Journal, que contrasta els casos de 279 líders de 17 països amb els de 261 candidats que s'hi van enfrontar però no van aconseguir la presidència. Els investigadors han escollit aquesta comparativa perquè els dos grups pertanyen a una mateixa classe social i tenen accés a un nivell similar de benestar i cobertura mèdica.

Els nord-americans són els líders que tenen la salut més compromesa, segons l'estudi. Aquests viuen 5,7 anys menys que els seus contrincants. La notícia ha fet saltar les alarmes als EUA, on els mitjans s'han afanyat a assenyalar Barack Obama i l'evident envelliment que ha patit durant els nou anys que fa que és a la Casa Blanca.

Barack Obama, a la dreta, en una imatge del 2008. A l'esquerra en una fotografia presa aquests dies. GETTY IMAGES

"Jo, a diferència de molts líders, no em tenyeixo els cabells. No diré qui ho fa, però els seus barbers ho saben", va dir Obama el mes passat en referència al seu cabell blanc.

L'estudi assenyala l'estrès com una de les causes de mala salut per als líders mundials perquè eleva el nivell de certes hormones -com el cortisol- que incrementen les possibilitats de patir un atac de cor. Anupam Jena, una de les investigadores, ha explicat a la BBC que "la diferència en la mortalitat d'aquells que lideren un país en relació a altres polítics, podria ser deguda al grau de responsabilitat i d'estrès de la feina que duen a terme: les seves decisions tenen més impacte i són més esgotadores".

Però Barack Obama no és l'únic líder sobre qui el poder ha fet estralls. Angela Merkel és una figura mediàtica que també ha patit un canvi significatiu des del 2005, any en què fou investida Cancellera.

Angela Merkel, a la dreta, en una fotografia d'actual. A l'esquerra en una imatge d'arxiu, de 2005. EFE

Segons l'estudi, els presidents tenen un 23% més de possibilitats de morir prematurament. Tot i això, aquests viuen més anys que la mitjana de la població, degut a, com dèiem abans, al grup social al que pertanyen, que els possibilita accedir a una millor cobertura mèdica i a un nivell de vida més alt.

stats