FUTBOL
Misc 11/05/2020

Les grans lligues de futbol europees, davant una setmana clau pel seu retorn

El govern dona llum verda al retorn de la Premier i Itàlia autoritza els entrenaments en grup

i
Toni Padilla
3 min
Mourinho celebra el segon gol dels seus jugadors contra el City

BarcelonaEl govern britànic ha donat llum verda al retorn de l'esport professional a partir del primer de juny a porta tancada. L'anunci de Boris Johnson, doncs, permetria el retorn de la Premier League aquest juny, tal com volien els dirigents de la lliga de futbol que mou més diners del món. Alguns clubs, però, encara dubten i treballen per pactar un calendari d'entrenaments. L'anunci arriba just en la setmana que s'hauria de veure el retorn de la lliga alemanya, la Bundesliga, aquest cap de setmana. La lliga espanyola vol tornar el 12 de juny, segons el seu president, Javier Tebas.

La Premier, tal com fa la lliga espanyola, treballa amb un calendari que hauria de permetre veure els primers partits, a porta tancada, a partir dels dies 8, 9, 10, 11 o 12 de juny. Els clubs de la Premier s'han reunit avui mateix i la majoria ha demanat acabar els partits als seus estadis, sense acceptar la proposta d'acabar la lliga a estadis neutrals. "Tothom prefereix jugar a casa i fora, si fos possible, alguns ho volen més que altres" ha dit Richard Masters, president executiu de la Premier. Els clubs que lluiten per evitar el descens, com el Watford, l'Aston Villa o el Brighton & Hove Albion, serien aquells que han demanat amb més insistència respectar el factor de jugar al teu estadi.

"Treballem per crear un model responsable i segur en el qual completar la temporada", ha subratllat Masters, qui ha confirmar que no es prendrà cap decisió oficial fins que es parli amb els entrenadors i els jugadors.Aquestes reunions es mantindran aquesta setmana.

Els clubs s'han mostrat partidaris d'ampliar els contractes dels jugadors que acaben la seva relació contractual el proper 30 de juny i que no podrien, per tant, jugar al juliol i agost. No han acceptat la possibilitat de reduir el calendari i tampoc la proposta de jugar els partits en pocs estadis, aprofitant que sense espectadors el fet de ser local no tindria tanta importància. La mesura serviria per facilitar la feina de desinfecció, seleccionant estadis que estiguin lluny de zones habitades com els del Manchester City, l'Arsenal o el West Ham. I, de pas, faria més fàcil així la feina de la policia per allunyar espectadors si tenen la intenció d'acostar-se als estadis. Però els clubs no ho veuen igual.

Els dirigents de la Premier treballen amb un protocol de seguretat en què es vol prohibir escopir a la gespa, intercanviar-se samarretes o permetre fer cinc canvis per partit, tal com autoritza la FIFA durant aquests mesos afectats pel covid-19. La mesura que permetrà la tornada de l'esport professional forma part de la fase 2 de desconfinament del govern de Boris Johnson, fase en què es permetria practicar esport de manera il·limitada. Aquesta decisió afecta altres esports, perquè al juliol es podria acabar la lliga de rugbi, veure els primers partits de criquet i les primeres curses de cavalls, sempre sense espectadors.

La final de Copa d'Alemanya, el 4 de juliol

Anglaterra ja busca dates, just quan Alemanya espera veure el primer partit de lliga ja aquest proper cap de setmana. Malgrat que la plantilla del Dinamo de Dresden, cuer de Segona, està confinada per uns posititius, aquesta setmana haurien de tornar sense espectadors els partits de Primera i Segona. A més, la Federació ha anunciat que la final de la Copa d'Alemanya es jugarà a porta tancada el 4 de juliol, mentre que les dues semifinals es disputaran el 9 i el 10 de juny.

Les semifinals de la Copa enfrontaran el Bayern Munic amb l'Eintracht Frankfurt, per una banda, i el FC Saarbrücken amb el Bayer Leverkusen. Un problema per resoldre és el retorn als entrenaments del Saarbrücken, de la quarta categoria, que implicaria que els jugadors se sotmetessin a test de coronavirus amb certa regularitat, seguint el protocol de la primera i la segona Bundesliga.

On també podria tornar el futbol és a Dinamarca. La Superlliga danesa reprendrà la competició el 28 de maig, dos mesos i mig després, segons ha anunciat la seva federació. L'anunci era esperat després que divendres passat el Govern danès autoritzés el retorn immediat de l'esport professional, dins de la segona fase d'obertura de la vida pública.

Itàlia autoritza els entrenaments en grup

A Itàlia, el ministre d'esports Vincenzo Spadafora, ha autoritzat als clubs de futbol perquè comencin les sessions en grup a partir del pròxim dilluns 18 de maig. El govern italià aten així la petició de la Federació (FIGC) de normalitzar els entrenaments, després de dues setmanes de pràctiques en solitari o en grups molt reduïts. La Serie A segueix sense data de retorn, de moment.

stats