Religió
Misc 25/01/2023

El Papa: “L'homosexualitat no és un delicte, però sí un pecat"

Francesc critica els països que tenen lleis que discriminen els col·lectius LGTBI

2 min
El Papa Francesc en una conferència a Abu Dhabi

RomàEl papa Francesc ha criticat aquest dimecres els països que apliquen lleis que discriminen els col·lectius gais. "Ser homosexual no és un delicte, és una condició humana", ha assegurat en una entrevista concedida a l'agència de notícies nord-americana Associated Press, en què ha puntualitzat que calia distingir el que és un pecat d'un delicte. “L'homosexualitat no és un delicte, però sí que és un pecat. Però també és pecat la manca de caritat amb el proïsme”, ha matisat.

El Pontífex ha reconegut que alguns bisbes catòlics en diferents parts del món emparen aquestes lleis “injustes” que criminalitzen les pràctiques homosexuals i ha convidat tots els membres de l'Església a acollir les persones LGTBI. "Els bisbes d'aquests llocs formen part de la cultura" i necessiten viure "un procés de conversió", ha explicat, tot afegint que haurien d'aplicar "la tendresa, com Déu té per a cadascun de nosaltres".

Al llarg de la llarga entrevista, Francesc s'ha referit també a la mort de Benet XVI, el seu predecessor, a qui ha definit com un “papa” o un “avi” savi a qui solia demanar consell i visitar a la seva residència del monestir de Mater Eclessiae, on va passar els últims 10 anys el pontífex alemany. La desaparició recent del papa emèrit i els problemes de salut que arrossega Francesc des que el 2021 va ser operat de diverticulosi han alimentat les especulacions respecte a una possible renúncia del seu càrrec.

El pontífex ha admès que Benet XVI “va obrir la porta” després de renunciar el 2013 i que ell tampoc no ho descarta si arribat el moment no es trobés capacitat per seguir exercint com a líder de l'Església catòlica. En aquest cas, portaria el càrrec de bisbe emèrit de Roma i viuria a la residència per a sacerdots retirats a la diòcesi de Roma. Tot i això, el papa Francesc ha reiterat que encara no ha arribat el moment. “Em puc morir demà, però, vaja, està controlat. De salut estic bé”, ha afirmat el pontífex, que al desembre va fer 86 anys.

La desaparició de Benet XVI, mort el 31 de desembre als 95 anys, no només ha aplanat el camí davant d'una possible renúncia de Francesc, alhora que l'ha deixat més lliure per maniobrar, sinó que també l'exposa més a les crítiques dels sectors més conservadors dins de l'Església, segons alguns analistes. Tot just uns dies després de la mort de Joseph Ratzinger, el seu històric secretari, l'arquebisbe Georg Gaenswein, va publicar un llibre en què carregava contra el papa Francesc i revelava les topades entre l'actual Papa i el seu predecessor. Recentment, es va saber que el cardenal australià George Pell, que va ser el primer ministre d'Economia de Francesc, va escriure un memoràndum abans de morir el 10 de gener passat en què va qualificar el pontificat del papa argentí com “un desastre”. Preguntat sobre això, el Papa ha dit que les crítiques “molesten una mica, com la urticària”, però són sempre benvingudes “perquè això vol dir que hi ha llibertat per parlar”, ha conclòs.

stats