EL NOM, EL MÓN
Misc 12/10/2013

Oriol

i
Sílvia Soler
2 min

Oriol és el nom català per excel·lència, a punt de substituir el tradicional Jordi, nom del patró, que, tot i que encara es posa, està quedant una mica enrere en la llista dels noms favorits dels catalans. El nom es va enfilar a les llistes durant la dècada dels vuitanta i noranta, i des del canvi de segle ha tornat a recular una mica. Es consideren noms "molt catalans" els que no tenen traducció i són propis del país. És el cas d'Oriol, que va ser abans cognom que nom de pila i que, des de fa uns anys, sovint queda reduït al popular Uri. Tots els Uris i Oriols deuen el nom a sant Josep Oriol, un prevere barceloní nascut a mitjans del segle XVII. El Josep -Oriol de cognom-, el petit de vuit germans, va ser escolà a Santa Maria del Mar i va exercir el seu ministeri a les parròquies de Canet, Sant Felip Neri i Santa Maria del Pi, sempre dedicat als malalts i els més desvalguts. Se li atribuïen curacions miraculoses i va ser canonitzat pel papa Pius X el 1909.

La festivitat de Sant Josep Oriol se celebra el 23 de març, dia de l'aniversari de la seva mort, i, com que Josep és un nom molt habitual, es va començar a instaurar el costum de fer servir el cognom del sant com a nom de pila. I no és pas un cas únic. Podem recordar també sant Lluís Gonzaga, jesuïta italià del segle XVI. O sant Francesc de Borja, també jesuïta, duc de Gandia, canonitzat el segle XVII per Climent X.

Passa el mateix amb alguns noms de noia, com ara Goretti, que era el cognom de la italiana santa Maria Goretti, una de les santes més joves de l'Església catòlica. Tornant al nom que ens ocupa, el d'Oriol, cal dir que l'origen d'aquest cognom -ara també nom- és la paraula llatina aureus , que vol dir daurat . Segurament per això va rebre el nom d'Oriol un ocell (Oriolus oriolus ), més aviat gran, amb ales i cua llargues i un vistós color groc brillant. Els que no sou catòlics, doncs, sempre podeu escollir aquest nom per al vostre fill sense pensar necessàriament en el sant del barri de la Ribera i triant-lo en record d'aquest ocell de plomes daurades i cant aflautat.

stats